Advertisements

TIFF Oradea 2018

Dacă până acum TIFF a venit doar în vizită la Oradea prin intermediul caravanelor, de această dată se lansează prima ediţie locală. Un semn bun pentru publicul orădean care cu siguranţă vrea să încerce tot mai des o alternativă la cinema-ul de multiplex.

Între 7-9 septembrie Oradea va avea parte de sapte filme încă nelansate în cinema vor sosi la Oradea alături de o parte din autorii și protagoniștii lor. Pe lângă acestea, publicul are șansa de a vedea alte filme românești recente apreciate în festivalurile internaționale.

În program se află cel mai recent film al lui Florin Șerban, Dragoste 1. Câine, a cărui premiera internațională a avut loc pe 13 august în Competiția oficială a Festivalul Internațional de Film de la Sarajevo.

Documentarul Popeasca, un omagiu adus regretatei actrițe Stela Popescu, va fi pentru prima oară proiectat pe ecran mare în cadrul TIFF Oradea.

Una dintre premierele românești mult-așteptate de la TIFF Oradea va fi și proiecția celui mai nou film lui Radu Jude, Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari, laureat cu Marele Premiu la Festivalul de Film de la Karlovy Vary și propunerea României pentru nominalizările la categoria „Cel mai bun film străin” la Premiile Oscar 2019.

Marele câștigător al Ursului de Aur la Berlin, Nu mă atinge-mă!, debutul în lungmetraj al regizoarei Adina Pintilie, una din proiecțiile sold-out de la TIFF, ajunge și la Oradea.

Andrei Crețulescu cu Charleston, un cocktail pop condimentat cu umor negru și melodramă, care s-a bucurat de o premieră mondială în competiția oficială de la Locarno 2017.

Printre surprizele primei ediții TIFF Oradea se numără debutul în regie al actorului Vlad Zamfirescu, Secretul fericirii, o comedie cinică plină de răsturnări de situație care vor ține publicul cu sufletul la gură.

Câștigător al Premiului Zilelor Filmului Românesc pentru debut în 2013 (O lună în Thailanda) și autorul comediei populare Două lozuri, Paul Negoescu aduce pe ecrane Povestea unui pierde-vară, o comedie dulce-amară despre situațiile dificile în care ne-aruncă uneori dragostea, filmată pe străzile Bucureștiului, cu Alexandru Papadopol în rolul principal.

O tandră meditație despre condiția umană și efemeritate, Licu, o poveste românească (r. Ana Dumitrescu) a fost distins cu Marele Premiu la Festivalul DOK Leipzig și vine la Oradea, imediat după lansarea oficială din cinema, programată pentru finalul lunii august. Un alt documentar plin de emoție, care va face deliciul orădenilor, este și Caisă (r. Alex Mavrodineanu), povestea relației dintre un antrenor de box și un tânăr sportiv foarte talentat, dar a cărui carieră e pusă sub semnul întrebării.

 

Advertisements

Leave a Reply