Advertisements

The Beguiled, 2017

Avanpremieră

Filmul ,,The Beguiled” 2017  (,,Seducția”),  în regia  Sofiei Coppola este o nouă adaptare a romanului cu același titlu  al scriitorului  Thomas Cullinan . Cartea a fost ecranizată pentru prima dată în 1971,  în regia lui Don Siegel ; în rolul principal Clint Eastwood.  Povestirile celor două ecranizări nu se abat prea mult de la firul romanului: acțiunea se petrece în plin Război de Secesiune,  în Virginia, anul 1864. Caporalul nordist John Mcburney este găsit rănit în pădurea de lângă  pensionul de fete al Conferderatiei, condus cu mână de fier de doamna  Martha FarnsworthSingurul bărbat  în acest gineceu , Mcburney  crede că a nimerit în Paradis.

beg  beg3     beg1 beg2 beg4

Evoluția rapidă a evenimentelor va lua o turnură incontrolabil de violentă și macho-ul va afla pe pielea lui ce înseamnă să te joci cu focul, reprezentantele ,,sexului slab “devenind niște fiare când bărbatul își bate joc de frustrările și fantasmele pe care le-a provocat și alimentat în acest mediu închis .

Prin ce se deosebesc esențial cele două ecranizări _
Filmul din 1971 mizează pe șarmul indiscutabil a lui Eastwood (puternic, frumos, masculin ), un bărbat care ar fi produs furori probabil și la un bal monden!
adaptarea Sofiei Coppola din 2017  este mult mai fină, mai nuanțată și mai ,,general umană”; Collin Farrell  nu este chiar genul de tip fatal (cel puțin așa îl percep eu) dar  regizoarea pune accent pe comportamentul femeilor izolate,  lipsite de viață personală, văduvite de iubirea pasională  care la apariția bărbatului ne dezmint zicala ,, Nu mi-ar plăcea nici de-aș fi singură pe-o insulă cu el” .  Departe de ,,lumea dezlănțuită”, fete de familie bună, crescute în mediul claustrant  nu mai țin cont că El e doar un caporal, nu mai țin cont de bunele maniere și de pudoare (se ceartă, bârfesc, provoacă, se păruiesc, complotează, se organizează, acționează surprinzător, ca o trupă de comando ).
-filmul este  bine construit  psihologicdin perspectivă feminină ,  prezentându-ne niște fete naive maturizându-se , trecând de la visul romantic de a fi dorite la observarea  în detaliu a mimicii,  expresiei feței și trupului lui Mcburney, la analiza exprimării și comportamentului pentru a găsi cea mai percutantă  soluție… finală .

Distribuția Nicole Kidman, Colin Farrell, Kirsten Dunst,  Elle Fanning

Advertisements

Leave a Reply