Advertisements

Gomera, 2019

 

Regizorul Corneliu Porumboiu se află la filmarea celui de-al cincilea lung-metraj de ficțiune al său , care poartă un titlu bizar, desigur, exotic,,*Gomera” a cărui poveste se desfășoară pe această insulă din Arhipelagul Canare. Motivul care l-a determinat pe Porumboiu să aleagă La Gomera este reprezentat de interesul pentru  o formă de comunicare ancestrală păstrată în acest loc și anume limbajul El Silbo  folosit de  populația  *guanșă , băștinașii  berberi  din arhipelagul Canarelor, înainte de sosirea europenilor.

Bene

Statuia regelui guanş Beneharo, la Tenerife

Au dispărut ca popor și cultură, dar au lăsat urme în actuala populație precum și în domeniul arheologiei Această formă de comunicare permite o transmitere a mesajelor prin intermediul fluieratului deoarece poate fi auzită la mari distante. În școlile de pe insula La Gomera această limbă specială chiar se predă, pentru păstrarea și cultivarea tradiției(ceva în genul,,hăulitului” nostru, sau Yodel-ului austriac).

„Filmul se concentrează pe o posibilă folosire a limbajului ancestral, El Silbo, într-o lume în care comunicarea a devenit din ce în ce mai controlată, cu un conflict direct între verbal și non-verbal, declară Corneliu Porumboiu.

Scenariu și regia –  Corneliu Porumboiu, imaginea – Tudor Mircea, scenografia – Simona Pădurețu,  costume- Dana Păpăruz, direcția artistică -Arantxa Etcheverria Porumboiu (soția regizorului)

Protagonistul filmului este actorul Vlad Ivanov. Distribuția:Rodica Lazăr, Sabin Tambrea, Catrinel Menghia, Agustí Villaronga, Cristóbal Pinto, Antonio Buíl și Kiko Correa.

Limbajul fluierat ancestral “El Silbo”, înscris în patrimoniul UNESCO,  a atras susținerea proiectului de către autoritățile locale din insulă, El Cabildo de La Gomera și compania Fred Olsen S.A., a căror valori au la bază principiul sustenabilității și protecției identității locale.
Filmările au debutat pe 18 februarie, se vor încheia la sfârșitul lunii aprilie, și au loc în București și pe insula La Gomera din Spania.

Lungmetrajul este realizat cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei și Eurimages și va fi lansat în cinematografele din România în 2019.

Sinopsis

Ofițerul de poliţie Cristi ajunge în insula La Gomera, pentru a învăța limbajul El Silbo . El are misiunea de   a-l ,,elibera” pe Zsolt, un afacerist controversat, încarcerat în Bucureşti.

Imaginea reprezentativă : Gomera-photo-credit-Vlad-Cioplea-e1524213452378

 

Advertisements

Leave a Reply