Advertisements

Aventura

Între două seriale încerc o cronică, deși nu sunt sigur că există genul – cronică de serial. Mă mir cât de ușor mă păcălesc cu ele: dacă un film ține trei ore mi se pare lung, în timp ce un serial cu 10 episoade mi se pare ok. În același timp profund observațional și fascinant de evaziv, The Affair explorează efectele emoționale ale unei relații extramaritale. Am mai scris despre el aici, la debutul seriei a IV-a, confundând-o cu a III-a.

affairNoah (Dominic West) este un profesor din New York și romancier aspirant, căsătorit de douăzeci de ani și cu patru copii. Alison (Ruth Wilson) este o tânără chelneriță și soție din Montauk, din capătul insulei Long Island, care încearcă să-și reia viața în urma unei tragedii. Drama provocatoare a vieții celor doi se desfășoară separat, privită fiind din multiple perspective și folosind frânturi de memorie ale fiecărui personaj pentru a derula povestea fiecăruia.

Metoda aceasta de abordare, foarte apropiată de documentarul observațional (prezentarea situațiilor din dublă perspectivă) dă rezultate excelente: ambele sunt adevărate, și totuși atât de diferite.

Povestea aparent sordidă dintre cei doi evoluează în direcții surprinzătoare – atât pentru protagoniști (cel puțin așa dau senzația) cât și pentru spectatori. Dincolo de jocul bun al celor doi actori principali, un rol foarte bun îl face și Maura Tierney – răsplătit de altfel cu un Glob de aur în 2016, după ce în 2015 fusese recompensată Ruth Wilson.

Bun și jocul englezoaicei în rol de americancă, la fel și al lui Dominic West, care mi-a amintit cu acest prilej de Hugh Laurie – un alt englez perfect în rol de american. Un serial care începe ca polițist (din primul episod apare un detectiv) dar nu curge deloc așa.

Chiar dacă prima serie are o intrigă polițistă cu final neașteptat, întrebarea principală este alta: de ce înșală oamenii? iar răspunsul este unul subtil, transformându-se din seria a II-a într-unul psihologic, pentru ca din seria a III-a să redevină o dramă de familie. Este meritul scenaristei Sarah Treem care vine de la House of Cards, unde a lucrat cu Robin Wright – în vreme ce scenaristul este un israelian, Hagai Levi.

 

Advertisements

Leave a Reply