Advertisements

Zelda Fitzgerald din nou în actualitate

Viața romancierei americane Zelda Fitzgerald, emblema vârstei de aur a jazz-ului, a anilor nebuni și a *Lost Generation (Generației pierdute) apare în ultimul timp în mai multe biopice aducându-i postum un titlu nou, acela de pionieră a feminismului.

Cine a fost Zelda Fitzgerald?

Zelda Sayre Fitzgerald (1900- 1948) a fost o romancieră americană din Alabama devenită faimoasă prin căsătoria în 1920 cu binecunoscutul  scriitor  F. Scott Fitzgerald. Anii săi de celebritate au apărut după succesul primei cărti publicate de soț This Side of Paradise (1920). După mariaj, viața cuplului a luat-o razna rău: beții, orgii, dar și o crâncenă rivalitate scriitoricească (se spune că Zelda nu suporta ca soțul ei să fie considerat mult mai talentat ca ea).

zelda f.Zelda devenise un cuvânt sinonim cu glamour, nonșalanță, paradox (libertate totală/posesiune tiranică),  infidelități reciproce, scene de paranoia. Mariajul continuă în declin și cuplul se întoarce în America.Diagnosticată cu schizofrenie, Zelda este internată și își va petrece anii de viață pictând și lucrând la două romane. Primul dintre acestea Save Me The Waltz (Acordă-mi acest val) va fi publicat în 1932 și descrie aspecte ale căsătoriei sale.   zed

*Lost Generation desemnează curentul literar american din perioada interbelică cât și o generație sociologică care a părăsit deziluzionată America de după Primul război mondial pentru Europa. Inițiatorul termenului a fost scriitorul  F. Scott Fitzgerald care a lansat cariera  emblematicului Ernest Hemingway,  a lui John Steinbeck, Dos Passos,  Ezra Pound, T.S. Eliot ,  Gertrude Stein.

damnedThe Beautiful and the Damned este un film adaptat după romanul cu titlul omonim apărut în 1922  a lui  F. Scott Fitzgerald care descrie în mod autobiografic viața acestuia cu soția sa Zelda. Filmul  a fost  realizat imediat după publicarea romanului, în regia lui William A. Seiter,  film care l-a dezamăgit pe Fitzgerald și care e pe lista filmelor distruse de… timp.

zeldatSoții Fitzgerald apar și în filmul lui Woody Allen Parisul la miezul nopții (2011) !
 
Z: The Beginning of Everything este un serial de televiziune American bazat pe romanul Z: A Novel of Zelda Fitzgerald al lui Therese Anne Fowler publicat în 2013.  Interpreta Zeldei este Christina Ricci.

Pilotul serialului  va fi difuzat din februarie 2017.

Iubirea tumultoasă, succesele și tulburările acestui cuplu avangardist sunt redate din punctul de vedere al Zeldei în romanul ei Save Me the Waltz. 

zelda-fitzgerald-scarlett-1-agambiarraSe  pare că există  un proiect din 2008, până acum refuzat de casele de producție, care va fi terminat în 2018, tot cu titlul The Beautiful and the Damned  în  regia lui  John Curran, scenariul  Hanna Weg; o are în rolul principal pe Scarlett Johansson. Detalii sunt prea puține, mai ales că Johansson are un rol trăznet în Ghost in the Shell !

Mai este anunțat pentru 2018 și un alt proiect cinematografic intitulat simplu Zelda, în regia lui Ron Howard cu Jennifer Lawrence  în rolul senzualei și vulcanicei Zelda.

Advertisements

Leave a Reply