Advertisements

Visul unei nopți de iarnă (1945)

Filme românești realizate înainte de 1947

M-am gândit că poate ar fi interesant, chiar util, să aflăm mai multe despre filmele românești realizate înainte de 1947. Bune sau mai slăbuțe, păstrate mai bine sau mai prost, ele sunt o realitate pe care e păcat să o ignorăm.

visul-unei-nopti-de-iarnaPentru că se apropie sărbătorile de iarnă am ales să încep cu prezentarea unui film de sezon: Visul unei nopți de iarnă în regia lui Jean Georgescu, o melodramă sentimentală nu lipsită de umor și lirism. În distribuție sunt: Radu Beligan, Florica Demion, Ana Colda, George Demetru, George Vraca.

Visul unei nopți de  iarnă (1943-1945) este prima adaptare a piesei de teatru cu același nume scrisă de Tudor Musatescu ( 1903-1970),  care a fost prezentată în premieră în anul 1937 la Teatrul „Comedia” din București. Filmul, a cărui realizare a fost întreruptă în timpul bombardamentelor a fost reluat reluat după  evenimentele din august 1944. Este povestea unei vânzătoare de la un magazin de bijuterii îndrăgostită în taină de un scriitor în vogă. Ea dorește să-l cunoască personal și va petrece o noapte de Revelion în care va trece de la conversația plăcută și un început de idilă , la euforia provocată de șampanie și la un deznodământ dramatic.

Filmul acesta a fost mult depășit în vizionări de filmarea, pentru televiziune, în 1980, a piesei de teatru, având protagoniști pe Florin Piersic (în culmea… formei) și pe Rodica Mandache dulce și inocentă .

Advertisements

Leave a Reply