Advertisements

Un pas în urma serafimilor 2017

După un interviu luat de Doni Mirodni lui Daniel Sandu, regizorul  filmului, m-am uitat cu un interes  sporit la acest film românesc  ieșit din tipare, care tratează o temă foarte complexă, aceea a trădării. Și unde ar fi putut găsi cele mai complexe abordări dacă nu în experiențele personale! Aflăm din interviu că după cinci ani la seminarul teologic ortodox, Daniel Sandu, deși foarte tânăr, a decis să își schimbe „chemarea” , undeva într-un mediu mai îndepărtat de universul aparte, fascinant și tulburător al vieții ecleziastice.

Și astfel s-a orientat spre cinematografie, unde a făcut un lucru foarte bun și anume acest lung-metraj atât de veridic, plin de sinceritate și despre al cărui univers, noi, românii, atât de iubitori de moaște, știm prea puțin și primim un duș rece drept în față. Un pas în urma serafimilor este un film despre trădarea visurilor, a prietenilor, a așteptărilor și nu în ultimul rând a trecutului. Seminarul nu este, cum ne-am fi așteptat, un loc înălțător pentru sufletele neprihănite ale serafimilor. Seminarul poate deveni, probabil la noi, un loc al contrastelor, al controversei, în care te poți pierde pe tine însuți, datorită prefăcătoriei, minciunii, ispitelor, manipulării, abuzurilor, corupției.

Este admirabil cum este descrisă cu precizie maniera prin care dispare încet lumina speranței din privirea, la început încrezătoare și plină de speranță, a tinerilor seminariști. Chiar dacă scenariul e uneori bolovănos, cu secvențe repetitive și previzibile această invitație la descoperirea lumii serafimilor este marcantă prin câteva tirade o deosebită intensitate afectivă, nemaivăzute în filmul românesc, iar scena confesiunii este de-a dreptul tulburătoare.

Daniel Sandu a declarat că filmul nu se vrea un rechizitoriu contra Bisericii Ortodoxe, instituție care rămâne cea mai apropiată de cetățenii țării. Regizorul a dorit ca filmul  să atragă tinerilor atenția asupra alegerilor din viață, a importanței lor, a vocației  pe care o au: un apel la autocunoaștere și responsabilitate  în orice profesie, dar mai ales  în cele unde puritatea, simțul de răspundere sunt poate mai importante decât în alte domenii  Și atenție la diferențele dintre teorie și practică!

Un pas în urma serafimilor, debutul în lungmetraj al lui Daniel Sandu, a avut premiera de gală la Hollywood Multiplex din Bucureşti, unde Margareta Pâslaru i-a oferit actorului Ştefan Iancu, protagonistul filmului,  premiul pentru originalitate interpretativă, în valoare de 1.000 de dolari. Filmul este disponibil și pe platforma vimeo, pentru cei aflați în România.

Advertisements

Leave a Reply