Advertisements

Topul zonei gri a filmelor românești din 2016

19-o-intermediario-6-5-210x300

Topurile despre orice se fac în funcție de preferințele specialiștilor, de preferințele consumatorilor și mai rar de preferințele personale ale celui care întocmește acea listă a verdictelor: foarte bun / foarte slab. Întâlnim același fenomen și în cinematografie unde topurile filmelor pun etichetele valorice asupra producțiilor străine și autohtone.

Eu încerc acum să fac un clasament al zonei gri a filmelor românești realizate în anul 2016, cel mai adesea eludate din orice top și prea necunoscute de publicul nostru. Enumerarea lor e aleatorie:

Fixeur în regia lui Adrian Sitaru,  abordează problema exploatării (omului de către om): un stagiar în jurnalism, interpretat excelent de Tudor Istodor, se confruntă cu dileme morale: până unde poate să investigheze intimitatea unei persoane abuzate un ziarist care dorește să se afirme profesional, fără a se transforma la rându-i într-un abuziv emoțional. Care este granița între reportaj și setea de senzațional a cititorilor? Protagonistul se va strădui și să aplaneze conflictele dintre generații în familie, relația lui cu tatăl și cu fiul său.

 

Die Reise mit Vater (La drum cu tata) în regia: Ancăi – Miruna Lăzărescu

Doi frați dintr-o familie mixtă româno-germană călătoresc în 1968 cu tatăl lor grav bolnav (Ovidiu Schumacher în rol ) pentru a-l interna într-o clinică din Berlinul de Est.La întoarcerea în țară  ei obțin o viză de tranzitare pentru RFG, unde rămân blocați din cauza invaziei Cehoslovaciei de către trupele sovietice. Interesant de văzut cum comunismul este perceput diferit în Berlinul Occidental . M-a bucurat să-l revăd pe Schumi al nost` că e bine mersi!

Vizitatorul în regia lui Jamil Hendi

O pereche de tineri căsătoriți se mută cu chirie într-o clădire veche  în care mai locuiește doar un bătrânel. Asupra apartamentului planează o poveste necurată:  fosta chiriașă a dispărut ca prin minune,  lucru care se va întâmpla și cu tânăra soție! Acest fapt va avea consecințe agravante pentru soțul cu care se certase în ajun. Filmul de-abia acum  începe…

 

Advertisements

Leave a Reply