Advertisements

The Young Pope – o provocare modernă

Serialul HBO, “The Young Pope” vine să provoace lumea religioasă prin prisma unui trecut tulburător al papalităţii

Dacă anul acesta am văzut cum Spotlight a câstigat premiul Oscar pentru cel mai bun film, iar tematica este una tulburătoare cu privire la lumea preoţilor catolici, serialul The Young Pope ne dezvăluie o presupusă papalitate în timpuri contemporane.

Despre trecutul papalităţii știm câteva momente nefaste pentru presupusa curăţenie divină a papei, de aceea această abordare nu ar trebui să revolte lumea de la Vatican. Regizorul italian vinovat pentru această serie, Paolo Sorrentino a scris şi regizat în stilul său specific, cu o puternică dâră de influenţă de la excelentul său film La Grande Bellezza.

theyoungpope-jude-law

Pentru că ne aflăm în dreptul interpretării creștinismului catolic la rang înalt, nu înseamnă că realizatorii şi-au luat măsuri să nu spurce, ci dimpotrivă au vrut să surprindă telespectatorul prin ceea ce au afişat. Rezultatul este unul blasfemiator pentru un catolic (sau pentru un credincios tradiţionalist), cum dealtfel în declin este întreaga lume a creștinătăţii odată cu generaţiile tinere.

Deci se prea poate ca în Europa, unde lumea catolică aflată într-un sens descendent, serialul să atragă privirile celor care au fost întotdeauna reticenţi cu privire la Biserică. Toată această imaginare a unui papă tânăr este făcută foarte inteligent şi dezbate prin intermediul personajelor anumite problematici ale ierarhiei bisericesti. Privit dinafară reușește oarecum să strice din perfecţiunea ritualurilor şi tradiţiilor performate de-a lungul istoriei, factorul uman fiind arătat imperfect din toate poziţiile posibile.

Advertisements

Leave a Reply