Advertisements

The Secret Scripture (2017) : memorii din Purgatoriu

Biserica Catolică sărbătorește la 17 martie pe Sfântul Patrick (n. 385, d. 461), episcop irlandez, sfânt patron al Irlandei și Islandei . Cu această ocazie a fost lansat filmul ,, The secret scripture” în regia lui Jim Sheridan, o adaptare a best-seller-ului omonin a lui Sebastian Barry.  Filmul va intra în cinematografele irlandeze doar în 19 martie a.c

Scenariul :Sebastian Barry, Jim Sheridan, Johnny Ferguson

Distribuția: Vanessa Redgrave (Roseanne Clear McNulty-bătrână), Rooney Mara (Roseanne Clear McNulty-tânără), Eric Bana

the secret

Sinopsis
Roseanne Clear McNulty are o 100 de ani (Vanesa Redgrave) și e decanul de vârstă al pensionarelor din instituția care-i poartă ,,de grijă .” Ea și-a petrecut mai mult de jumătate din viață închisă într-o clinică psihiatrică din Roscommon, unde și-a redactat istoria tinereții din orășelul Sligo . Ea își păstrează aceste scrieri în secret, deoarece ele constituie testamentul său de suflet. Internată de atâta amar de vreme se pare că nimeni nu-și mai amintește motivul adevărat al ,,încarcerării ” ei . Când la direcția clinicii este numit un nou director,   acesta se interesează de motivele internării pentru fiecare pacientă, deoarece instituția urmează să-și închidă porțile iar el trebuie să cunoască ,,anamneza” dar și cauzele sociale pentru care au fost internate fiecare dintre femei pentru a ști la ce alte unități trebuie transferate. Doctorul Grene o găsește pe doamna centenară foarte simpatică , inteligentă și spirituală  și interesându-se mai îndeaproape de soarta femeii descoperă memoriile ascunse, în care ea își descrie viața pasionantă si pasională dar si și torturile cu care au fost plătite. Cum dosarul doamnei Roseanne Clear McNulty est distrus de vreme , ea îi va dezvălui tot (și numai) ce crede de cuviință că trebuie știut : umbra terifiantă a lui Father Gaunt care i-a distrus viața și un secret greu care va fi dezvăluit la sfârșit !
O poveste misterioasă, emoționantă, profund umană dar și o demascare a practicilor și puterii devastatoare a Bisericii catolice.

Filmul a fost prezentat la cea de-a 41 Gală a Festivalului Internațional de la Toronto, 2016.

 

Advertisements

Leave a Reply