Advertisements

The English Patient (1997)

The English Patient (1997) a primit 9 premii Oscar, 2 BAFTA și 2 Globuri de aur.  Poate prea supraevaluat, cu jocul cam de carton al Juliettei Binoche, în ciuda zâmbetului fermecător și mult prea inocent al unei infirmiere militare traumatizate de pierderea celor dragi, filmul păcătuiește mai ales cu secvențe lungi și plictisitoare, cu flash-back-uri pe mai multe fronturi temporale care dau senzația unui talmeș-balmeș narativ, mai ales celor mai puțin obișnuiți să completeze puzzle-uri.

Totuși, filmul este o remarcabilă adaptare a romanului  omonim de Michael Ondaatje, realizat de regretatul regizor Anthony Minghella. Imaginile  taie  respirația prin măretie, splendoare, tragism: minunată secvența din catedrala toscană în care Kip Singh ii dezvăluie Hanei tapiseriile murale sau grandioasele decoruri din sudul Tunisiei, somptuoasele secvențe aeriene deasupra Saharei, scena absolut sfâșietoare din grota pierdută si… uitată!  Și totul pe muzica sublimă, arzătoare ca nisipul saharian a lui Gabriel Yared.

Cântecul ,,Szerelem,szerelem” în  prelucrarea lui Cserepes Károly este interpretat și în secvența din film , de cantautoarea Sebestyén Márta,  laureată a multe premii internaționale de prestigiu.

almasy03Contele  László Ede Almásy de Zsadány și Törökszentmiklós (interpretat de Ralph Fiennes ) a fost un aventurier, explorator, cartograf, ofițer,  pilot de automobile și de avioane, scriitor. Filmul escamotează unele știri despre activitatea sa de spionaj și înclinațiile homosexuale, dând o aură de romantism relației sale cu fictiva Katherine (în rol Kristin Scott-Thomas) soția fictivului cartograf/fotograf Jeffrey Clifton (jucat de Colin Firth), bărbat foarte bine care o iubea la nebunie și totuși Almásy fusese atât de irezistibil că i-a suflat-o!

 

În realitate se pare că Almásy a cunoscut în timpul războiului pe un pilot canadian care a murit în urma arsurilor, ceea ce a contribuit la această mistificare.

Almasy_LaszloPersoană controversată, după război a fost deferit tribunalului militar drept colaborator/spion pentru nemți, dar și salvator al unor familii de evrei.

Image: half-length portrait of László Almásy, Hungarian Geographical Museum, Érd, Hungary.

Sculptor: Béla Domonkos (1995).

Location: in the garden of Wimpffen mansion complex.

Advertisements

Leave a Reply