Advertisements

The Birth of a Nation (2016)

Au apărut în ultimii ani mai multe filme despre sclavagism, ca: Lincoln (2012), Django Unchained (2012), 12 Years a Slave (2013), Free State of Jones (2016), plus serialele Book of Numbers (2015), Underground (2016) sau Roots (2016). O ocazie de neratat pentru a da replică, după mai mult de 100 de ani miticului film The Birth of a Nation” a lui Griffith, din 1915, cu un film purtând același titlu în regia actorului de culoare Nate Parker, care a avut și el… un vis ca și Martin Luther King.

The Birth of a Nation, Affiche„Nașterea unei Națiuni”  două filme cu același titlu, despre aceeași perioadă istorică, regizate de americani cu viziuni, am putea spune, diametral opuse asupra realității.

Un film cu același titlu realizat în 2016, tot despre problemele rasiale, dar despre drepturi greu câștigate și adesea încălcate, despre discriminarea adânc însămânțată  chiar de titanul cinematografiei, Griffith care ar fi dat o direcție greșită cinemaului hollywoodian. Filmul pare să fie cealaltă fațetă a istoriei americane descrise de Griffith din punctul de vedere al celor mulți care nici după o sută de ani de la filmul mut nu sunt tratati ca egali ai albilor.

Prezentând viața predicatorului de culoare care a condus revolta sclavilor din 1831  soldată cu 60 de morți din rândurile albilor și mai mulți dintre negri și care mai apoi a fost executat prin spânzurare, tânărul actor și realizator de culoare Nate Parker vrea să rescrie istoria și să inventeze un viitor .

062039Sinopsis:

Cu treizeci de ani înaintea Războiului de Secesiune, Nat Turner e un sclav cultivat și un predicator foarte îndrăgit. Proprietarul său Samuel Turner aflat în jenă financiară acceptă propunerea ca sclavul să predice altor sclavi  neascultători pentru a-i aduce pe calea cea bună. După ce Nat e martor în mai multe rânduri la abuzurile comise asupra negrilor concepe un plan care ar putea duce spre libertate …


Filmul a fost recompensat la Sundance Film Festival 2016 cu 2 premii
Marele premiu al juriului – Nate Parker
Premiul publicului – Nate Parker

Advertisements

Leave a Reply