Advertisements

Tertium non datur la BIFF

Am participat la relansarea de carte Bricabrac de Lucian Pinitilie, unde pentru momentele de început s-a difuzat filmul Tertium non datur în prezenţa invitaţilor speciali şi a publicului dornic de a participa la un eveniment important.

Ultimul film regizat de Lucian Pintilie este la graniţa superioară a scurt-metrajului ca durată, cele 39 de minute reusesc să surprindă perfect angoasa personajelor închise într-un spaţiu interdeschis. Atmosfera este una în suspans prin dialog şi o poveste intrigantă prin perspectiva în care este pusă. Tertium non datur, adică “nu este a treia opţiune”, de la acest titlu se ajunge la o alegorie în cadrul filmului. Avem o explicaţie literară a titlului în contextul că nu este un al treilea lucru din ceea deţine unul dintre personaje, doar două exemplare în întreaga lume.

Dar alegoria vine în contextul situaţiei create de povestea filmului, sintagma de tertium non datur este explicată filozofic prin prisma faptului că din punct de vedere moral  există  două posibilităţi: drept (corect) sau gresit; nu există o a treia opţiune. Există un mare “dar”, pentru că scurt-metrajul merge în aşa fel încât să se contrazică pe sine înşuşi. O negare a propriei concepţii care se vede şi-n atitudinea unor personaje, percepţia asupra lucrurilor devine distorsionată într-un univers imaginat.

Advertisements

Leave a Reply