Advertisements

Ţara moartă 2017

Cel mai nou proiect cinematografic semnat de regizorul  Radu Jude filmul experimental de montaj  „Ţara moartă”, a fost selectat în cadrul  Festivalului Internațional de Film de la Locarno,  unde va avea premieră internațională. „Ţara moartă” a fost inclus în „Signs of Life”, secțiune paralelă a festivalului, program dedicat cineaștilor care explorează în mod  original limbajul cinematografic.

Filmul, prezentat luna trecută în premieră mondială la TIFF,  este un eseu documentar compus din peste 500 de fotografii dintre cele mai mult de 8.500 ale colecției fotografului din Slobozia , Costică Acsinte  a cărui prodigioasă producție fotografică, întinsă pe aproape șapte decenii, a fost redescoperită și restaurată de Mario-Cezar Popescu și a devenit prilej de proiecție nostalgică pentru publicul românesc, în parte  doritor  (sau nu) să  cunoască o istorie nemăsluită.
„ Filmul este construit din punerea în paralel a trei elemente: fotografiile lui Costică Acsinte, texte din jurnalul lui Emil Dorian și materialele sonore de propagandă carlistă, legionară, antonesciană și comunistă, descoperite în Arhiva Națională de Filme”, a transmis Radu Jude.

Regizorul a selecționat fotografii cu persoane anonime din clasa de mijloc, surprinse în diverse locații : acasă în familie, la locul de muncă. Radu Jude folosește colecția ca fundal pentru o narațiune construită din intregistrări de arhivă și texte din jurnalul personal al doctorului Emil Dorian ( ,,Jurnal 1937 – 1944 în vremuri de prigoană”) , ale cărui scrieri literare au fost interzise de regimul antisemit condus de Mareșalul Antonescu. Radu Jude restituie astfel imaginea unuia dintre cele mai rușinoase episoade din istoria României .
O scurtă prezentare introductivă trece în revistă cele două decenii anterioare ca mai apoi să intrăm captivați  în ceea ce regizorul numește „ fragmente de vieți paralele” fotograme  cu români obișnuiți în ipostaze private, acompaniate  în  fundalul sonor  de ororile politice și istorice abătute asupra celor care au devenit țintă autoritătilor române . Voice off  preia,  în paralel cu fotografiile ordonate cronologic, pentru intervalul 1937-1946,  fragmente din Jurnalul lui Emil Dorian  ,  o cronică lucidă și o prefigurare a dezastrului adus de radicalizarea antisemitismului, de război și comunism .  Sound-track-ul conține inregistrări din Arhiva Națională de Filme cu vocile lui Carol al II-lea, Horia Sima, Ion Antonescu și ale câtorva crainici din perioada 1938-1947.   Aș numi acest film ,, un recviem pentru suflete moarte”.

Montajul documentarului este semnat de Cătălin Cristutiu, sound designDana Bunescu,  iar consilierea tehnică  este asigurată de Marius Panduru. „ Ţara moartă”  este o producție Hi Film și Fast Film, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei și Orange România.  Producător  Ada Solomon.
Radu Jude se află în producție cu cel de-al cincilea lungmetraj  ,,Imi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”.

Advertisements

Leave a Reply