Advertisements

Sunset (2018)

au3

Avanpremieră

La un an după primul său film de lung-metraj ,,Fiul lui Saul” (laureat cu Grand Prix la Cannes și cu Oscarul pentru cel mai bun film străin) regizorul maghiar  Nemes Jeles László  lansează  filmul „Sunset” (Apus de Soare). Acțiunea se derulează pe fundalul Budapestei anului 1913, în Imperiul Austro-Ungar, și în zorii Primului Război Mondial, o perioadă  în care Budapesta aflată în epoca ei de aur, era considerată a fi în inima Europei: un oraș cosmopolit și tolerant cu locuitori de culturi și religii diferite  (n.n. ceea ce a devenit și după căderea imperiului și este și azi).

Sinopsis

Filmul urmărește traiectoria pe care o va lua viața lui  Leiter Irisz  (Jakab Juli), o tânără de 21 de ani care și-a petrecut ultimii ani la orfelinat, ca apoi calificată în meseria de croitoreasă să vină  la Budapesta cu dorința de a lucra pe post de modistă în salonul de Pălării de lux care aparținuse părinților ei.  Actualul proprietar Brill Oszkár (actorul nostru Vlad Ivanov) o refuză categoric.  Irisz află întâmplător că are un frate,  Leiter Kálmán, despre care nu știa nimic. Începe să îl caute. Ea se confruntă cu trecutul ei  și a familiei sale și cu secrete întunecate, dar mai ales cu convulsiile resimțite de populație și instituții înaintea primei conflagrații mondiale.

Regizorul a afirmat că nu dorește ca filmul să fie doar unul în costume de epocă, ci în special să surprindă ritmul vieții modul în care este afectată lumea civilizată de prăbușirea unei epoci. Filmul va fi difuzat în 2018. Surse: http://nepszava.hu/cikk/1132010-nemes-jeles-laszlo-ujra-forgat

http://multikult.transindex.ro/?hir=10364

Advertisements

Leave a Reply