Advertisements

Split (2017) – pierdut în tranziție

split-9

Filmul Split este un nou thriller horror  al maestrului suspansului M. Night Shyamalan, regizor, scenarist,  producător și actor american de origine indiană, cunoscut pentru filmele sale cu un final mereu surprinzător. După intrarea sa într-un con de umbră după două filme prost primite atât de critica de specialitate cât și de spectatori „Split” aduce mult-așteptatul balon cu oxigen!

split-poster

Filmul prezintă cazul unui bărbat care încearcă să-și „gestioneze”* personalitatea multiplă, o formă de *tulburare  de identitate disociativă.

  • Tulburări  disociative= imposibilitatea de a integra normal amintirile, percepțiile, identitatea sau conștiința.

*Tulburarea de identitate disociativă poartă numele și de personalitate multiplă și diagnosticarea ei este sub rezerva oamenilor de știință specializați în psiho-psihiatrie pentru că personalitatea multiplă este o afecțiune greu de dovedit și poate fi mai ușor de simulat (cu niște avocați buni !)

Sinopsis

Kevin este stimulat dar și măcinat de cele 23 de personalități  ale sale ( însoțite,  fiecare din ele și de atributele lor fizice) pe care și le-a identificat și le-a dezvăluit și psihiatrului său, doctor Fletcher. Doar că una din personalități este îngropată adânc în mintea sa, rămânând și pentru el încă o necunoscută! Curând ea se va manifesta în forță, umbrind celelalte personalități  și Kevin pierdut „în tranziție” răpește trei adolescente pe care le sechestrează și a căror viață atârnă sub „sabia lui Damocles”. Noi avem plăcerea  să  aflăm mai multe doar despre vreo 8 personalități ale neobositului Kevin.

Split MovieAșa cum ne-a obișnuit regizorul M. Night Shyamalan cu răsturnările sale de situație,  filmul nu va fi un simplu horror ci un joc al manipulării  prin care fetele încearcă să-și salveze viața încurcându-l pe torționarul lor în labirintul multiplelor fațete ale Eu-lui său.

In-Lady-Costume-with-two-Girls-680x425Începând cu secvențele în care este expusă miza jocului, curiozitatea, tensiunea crescândă captivează atenția și celor mai sceptici spectatori. Un scenariu dramatic  bine exploatat prin montajul  profesionist și interpretarea plină de naturalețe (excepțional James Mcavoy, în rolul unui tip rece,  reușește să nu apese prea tare pe teatralitate, pe extrovertire), un decor minimalist care accentuează atmosfera de spațiu închis , de anxietate și stres.

Advertisements

Leave a Reply