Advertisements

Snowden şi lucrurile ascunse

„We are building the biggest weapon for oppression in the history of mankind.” – Ed. Snowden

Snowden este un thriller politic biografic regizat de Oliver Stone si bazat pe două cărţi: The Snowden Files, de Luke Harding, (ziarist la The Guardian) şi Time of the Octopus, scrisă de Anatoly Kuscherena. Acesta din urmă este inşuşi avocatul rus al lui Edward Snowden.

Despre Snowden am aflat mai multe în fuga în jurul Oscarurilor, în rândul documentarelor unde Citizenfour chiar a câstigat. Filmatul real sau documentarele se pare ca au în ultima perioadă un unghi revelator, aici fiind vorba despre o mică incizie în spatele poveștii personajului Edward Snowden. Daca n-ai auzit încă de el înseamnă că nu e surprinzător: este ceea ce au încercat să ne facă politicienii noștri prin legea Big Brother şi majoritatea fără să stie contextul internaţional.

Tot timpul au fost mișcări mari de politici şi alianţe neștiute, dar parcă acum aceste programe secrete sunt dezvăluite periodic cetăţeanului de rând, ca niciodată, indicând o anumită direcţie în ceea ce înseamnă dezvoltarea democraţiei. Desigur ca era informaţiei are un boom şi o mare influenţă în toate domeniile posibile; astfel în mod logic se încearcă un control din umbră. Planuri deloc transparente, care pot fi de multe ori prost făcute de la început, o supraveghere totală pentru a știi chiar tot ce mișcă; atâta doar că sună ca un plan monstruos pentru intimitatea omului. În viaţa reală ar fi un sfârşit trist al propriei intimităţi, o securitate exacerbată care a fost construită silențios pe plan mondial – ce poate fi mai sumbru?

snowden

Oricum sub ameninţarea teroristă ca motiv de-a securiza orice petic de pământ naţional, pare a construi un caz pentru a obişnui populatia că există o ameninţare iminentă şi astfel ei trebuie sa prezică totul ca-n Minority Report, unde printr-o exagerare îl putem numi pe Edward Snowden un Tom Cruise futuristic.

Documentarul Citizenfour şi filmul Snowden nu face din Snowden un super-erou, doar ne relatează faptele în mod obiectiv, reuşind să sublinieze schimbările majore care au loc în spatele uşilor închise. Aceste două proiecte nu au o acoperire mediatică aşa de mare din câte am văzut, puţină lume le-au luat în vizor, nefiind un film gen Taken 3 ori American Sniper să se lupte pentru audienţă.

Advertisements

Leave a Reply