Advertisements

Se modifică Legea cinematografiei

Ieri Guvernul a votat o nouă Ordonanță de urgență pentru modificarea Legii nr 630/2002, așa zisă a Cinematografiei, oricum abrogată și înlocuită cu OUG 39/2005. Așa cum anunțam aici, ordonanța cu ordonanță se scoate…

Noua ordonanță apare pe pagina de facebook a Ministrului culturii, d-na Corina Șuteu ca o mare victorie pentru cinematografia românească și pentru publicul cinefil. Prietenii domniei sale laudă implicarea lui Andrei Rus, Alex Traila, a Oanei Radu, a Mihaelei Stăniță și a lui Ani Hurduc (persoane cărora, pentru că meseria lor e să lucreze pe legislație, de regulă uităm să le mulțumim), a Deliei Mucică și a enorm de multor cineaști, care-au crezut în această reformă. Au mai contat Anna Fiaccarini și Michal Bregant de la Asociația Cinematecilor Europene, ca și oamenii de la Arhivele Naționale și de la Biblioteca Națională a României, apoi Ana Szel, Alex Sterian, Oana Giurgiu.

Ordonanța prevede o serie de schimbări privind modul de finanțare din Fondul Cinematografic pentru producția de filme prin transformarea creditului direct în sprijin financiar pentru producție și dezvoltare de proiect, modul de organizare a concursului de proiecte cinematografice și transparentizarea (sic!) acestuia, asigurarea obligațiilor de reciprocitate la nivel european privind coproducțiile internaționale și sprijinirea educației audio-vizuale.

De asemenea, cuprinde mai multe măsuri privesc susținerea tinerilor creatori – o categorie dedicată de concurs pentru regizorii aflați la primul și al doilea lungmetraj, o alta pentru filmele de micro-buget, ca și încurajarea distribuției de film românesc prin mărirea procentului obligatoriu de proiecții cu astfel de producții în cinematografe. Mai prevede asigurarea unor măsuri suplimentare pentru deblocarea procesului de preluare a sălilor și grădinilor de cinematograf de către autoritățile locale, în condițiile legii 303/2008, de la Regia Autonomă de Difuzare și Exploatare a Filmelor „RomâniaFilm”, precum și prelungirea termenului-limită în care autoritățile locale au obligația de a revitaliza și moderniza sălile preluate, cu obligații suplimentare privind difuzarea constantă de film în spațiile preluate.

Mie personal creșterea procentului de filme românești obigatorii în cinematografe (de la 5 la 10%) mi se pare puțin semnificativă, ca și cum încrederea în viitoarele efecte ale acestei noi OUG nu ar fi  chiar așa de mare. Dar să fim măcar noi optimiști, dacă Guvernul e cu urgențele…

Foto: Iulia Alexandra Voicu

Advertisements

Leave a Reply