Advertisements

Risen (2016)

Risen_2016_poster

Adaptările după viața lui Isus Christos sunt neînchipuit de multe, dar acele filme în care el este protagonistul sunt mai puține. Filmele în care Mântuitorul apare în planul doi sunt în general mai bune  pentru că prezintă mai bine epoca, sunt mai puțin lacrimogene,  sunt mai problematizate : decizia lui Pilat din Pont, traumele mamei fecioare,  complexitatea femeii Maria Magdalena, salvarea lui Barabas,  remușcările lui Iuda, atitudinea față de o religie nouă și invazivă .
Filmele despre Isus Christos nu sunt totdeauna bine primite: să ne amintim de furtuna stârnită de ,, The Last Temptation of Christ ” (1988) a lui  Martin Scorsese, tentația de a trăi ca un om obișnuit sau ,, The Passion of the Christ ”(2004 ) a lui  Mel Gibson  criticat pentru inducerea antisemitismului,  de ce dacă e vorba despre fariseii intoleranți cu cei de altă religie –Isus a fost alungat cu pietre ( pentru că încă nu-i venise vremea !!!) și  criticat pentru sadismul scenelor (chiar și azi tortura și maltratarea publică există, darămite în acele vremuri).
Kevin Reynolds (realizatorul unor păguboase filme costisitoare ,, Robin Hood: Prince of Thieves” ,,Waterworld” ) a pregătit un fel de thriller , oricum  o abordare inedită a unui moment istoric al lumii și azi încă tot mai controversat : despre  Crucificarea  și apoi  Învierea lui  Christos care după Evanghelii a avut loc la trei zile de la moartea sa. A mai petrecut 40 de zile pe Pământ înainte de Înălțarea la cer.

isss issu isssu

iss isu is
Sinopsis
Întâmplările sunt relatate prin prisma unui ateu convins (existau în acea vreme?) , Clavius,  tribun militar roman din Ierusalim . Acest ofițer împreună cu acolitul său Lucius primește misiunea de a elucida misterul de nepătruns al reînvierii lui Isus , de a afla adevărul despre ceea ce s-a întâmplat în săptămânile de după crucificare,  pentru a infirma zvonurile cu privire la un nou Mesi și  pentru a preveni o revoltă în Ierusalim,  mai ales cum  corpul celui considerat  drept Mesia a dispărut !
Tribunul întâlnește diferite personaje istorice sau biblice , apostolii, e martor al revenirii lui Isus printre cei vii . Pe parcursul investigațiilor concepțiile sale se vor schimba. Să fie începutul unei convertiri?

Câteva inadverdențe istorice apar în acest film care nu se vrea o frescă a epocii:
-perioada în care e situat Isus nu a cunoscut marile revolte ; a fost o perioadă relativ calmă ( în film,  revoltele   zeloților,  sectă iudaică,  cunoscută mai ales prin opoziția agresivă față de stăpânirea romană, dar și față de politeism- gruparea zeloților a avut o aripă extremistă, renumită pentru terorismul și asasinatele ei ) 1.
-Maria Magdalena e prezentată drept prostituată,  nu ca o femeie posedată pe care Isus a eliberat-o de cei șapte demoni .
-apostolii sunt prea apropiați de Isus, ca niște ,,prietenari”, când în Biblie se simte distanța între el și discipolii săi, mai ales după Înviere.

 1. https://ro.wikipedia.org/wiki/Zelot

Full movie,subtitrat în românește

aici:

  http://www.filmeonline2013.biz/misterul-inaltarii-2016/

Advertisements

Leave a Reply