Advertisements

Revoluția de la 1989 în filme

Acum 2 ani, pe când se împlinea sfertul de veac de la Revoluția din 1989, agenția Mediafax (din care s-a desprins News.ro, după plecarea directorului editorial Cristi Dimitriu și a colegilor săi Dana Curcea, Mona Herea și Irinel Bucur, care s-au asociat cu fostul lor director general Orlando Nicoară) punea în discuție modul în care contribuie pelicula de film la memoria colectivă şi dacă Revoluţia şi-a pierdut din substanţă ca subiect cinematografic.

Participau atunci criticii de film Irina Margareta Nistor şi Tudor Caranfil, împreună cu cu regizorii Andrei Ujică, Tudor Giurgiu şi Radu Muntean. Concluzia a fost că lung-metrajele Hârtia va fi albastră, regizat de Radu Muntean, A fost sau n-a fost?, de Corneliu Porumboiu, ca și documentarul lui Andrei Ujică şi Harun Farocki, Videograme dintr-o revoluţie,  se numără printre peliculele care redau cel mai bine evenimentele dramatice din decembrie 1989.

Au mai fost menționate filmele Stare de fapt de Stere Gulea şi Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii, de Cătălin Mitulescu, precum şi documentarele lui Cornel MihalacheDe Crăciun ne-am luat raţia de libertate şi Piepturi goale, buzunare pline. Piratul cinefil a notat aici câteva documentare postate pe docuart.ro. O listă completă a filmelor despre Revoluție a încercat Wikipedia.

Concluzia celor 5 a fost că cel mai bun film de ficțiune este bun „pentru nu este chiar un film de ficţiune”, iar cel mai bun documentar – „fiindcă nu este chiar un documentar”. Cel mai mult a fost apreciat, în film, unghiul subiectiv, iar în documentar – poziția obiectivă (în documentarul lui Andrei Ujică, poziția obiectivului, chiar / sau mă rog, a camerelor de filmat). Șirul scurt al filmelor despre Revoluția din decembrie 1989 se datorează și lipsei scenariilor, legată de faptul că încă nu există nici o operă literară (roman, piesă de teatru) de un nivel acceptat de breasla scriitorilor, care să fie considerată reprezentativă pentru acea perioadă. O carte despre Revoluție pregătește publicistul bănățean Robert Șerban, aflat în acele zile în perioada stagiului militar.

Advertisements

One Response

  1. Doni Mirodoni April 3, 2017

Leave a Reply