Advertisements

Quo Vadis (1951)

După cum am promis în această săptămână, am vizionat aproape exclusiv producții care se încadrează în tematica de paste. Acele filme religioase care sunt de vizionat sau nu, inițial v-am recomandat Patimile lui Hristos (2004). De această dată am explorat anii 50 prin filmele Quo Vadis și The Robe (1953).

Primul dintre ele a fost o alegere proastă chiar dacă spre mirarea mea, a fost nominalizat la 8 Oscaruri și fiind considerat printre cele mai bune filme religioase din acest punct de vedere. Până m-am obisnuit cu înterpretarea tetrală, am dat peste un alt inconvienent: prima parte (mai mult de o oră jumate) m-a plimbat prin societatea romană. Un accent pus pe împrejurările în care s-a desfăsurat poveste cu inspirație biblică, ceea ce a dus la un mesaj prea sărac din punct de vedere creștin, de remarcat totuși cuvântarea lui Petru din catacombele Romei.

Dealtfel l-am întâlnit pe împăratul roman Nero (nominalizat la Oscar) și pe “gladiatorul” Marcus Vinicius venit de pe câmpul de luptă pentru a-și întâlni menirea. De aici mi s-a tăiat filmul (de-a dreptul) și nu cred că o să mai continui să mă chinui; mai ales că am memoria filmului din 199

Filmul prezintă viața martirilor din perioada împăratului Nero. Felul în care și-au dat aceștia viața pentru credința în Iisus Christos și atrocitățile la care erau supuşi de romani. Quo Vadis spune povestea de dragoste dintre Marcus Vinicius, un comandant militar și Lygia, fiica unei familii de creștini. Toate acestea cred ca in partea a doua pe care am ratat-o intenționat.

Advertisements

Leave a Reply