Advertisements

Pronosticuri la Oscar

Am să-ncerc azi și mâine (până la ora Galei de decernare a premiilor) câteva pronosticuri la Oscarurile din acest an. Este o simplă încercare deoarece (exceptând situația că te afli printre membrii juriului) nu ai cum să vezi atâtea filme bune în doar un început de an, fie el și unul în care oamenii își doresc să evadeze din realitate.

Se pune întrebarea de ce sunt atât de urmărite aceste premii, deși toată lumea suspectează că ele se acordă pe considerente politice? Pentru că dincolo de criterii, cei care le acordă sunt oameni – care lucrează în domeniul cinematografiei, dar în primul rând oameni – astfel că premiile industriei americane de film reflectă nu doar situația la zi din acest domeniu, ci și aspirațiile societății americane în ansamblul ei. Pentru exprimarea cărora, desigur, Hollywoodul se vrea în pole-position, ca diligent purtător de stindard – altfel de unde și-ar mai trage energia?

manchesterÎntr-o situație ca și cea din acest an, cu filme apropiate ca valoare, de foarte diverse genuri (cum sunt, la extreme, forțat-veselul și evocatorul „La La Land” sau intimistul „Manchester by the Sea”), alegerea juriului transmite publicului un semnal legat de ce va vedea în anii următori pe marele ecran.

Dacă nu vă interesează aceste „semnale” livrate de americani și urmăriți premiile doar pentru a descoperi câteva filme care merită văzute, puteți merge la sigur cu lista nominalizărilor pentru cel mai bun film străin: de la tulburătorul Forushande iranian, până la nemțescul contemporan cu iz românesc Toni Erdmann, toate filmele de pe listă sunt absolut remarcabile, chiar dacă lupta pentru statuetă se va da între cele două menționate.

Legat de Forushande și Fences, nu vreau să mă grăbesc să spun că teatrul recucerește filmul – nu s-a spus asta nici la Birdman – dar faptul că la Oscaruri ajung două piese ale căror scenarii sunt adaptate după piese de teatru (iar la Festivalul de la Cannes și la Cesar a fost premiat Doar sfârșitul lumii, tot o adaptare după o piesă de succes) este un semn că cea de-a 7-a artă își caută surse de inspirație în celelalte.

Dacă prezentarea nominalizărilor a fost neconvențională, prin video-streaming (până acum oamenii de presă și agenții vedetelor se reuneau la primele ore ale unei dimineţi de ianuarie în sala centrală de la Samuel Goldwyn Theatre  sediul general AMPAS din Beverly Hills) să sperăm că ceremonia de la Dolby Theatre va fi una clasică. Din ce filme am văzut până acum, favoriții mei sunt:

Cel mai bun actor într-un rol principal

Cel mai bun actor, în rol secundar

– în curs –

Advertisements

Leave a Reply