Advertisements

Pentagon Papers 2017

Filmul * Pentagon Papers   este inspirat din realitate , de dezvăluirile dintr-un dosar secret adăpostit la Pentagon,  cartierul general al Ministerului Apărării, care au devenit printre cele mai celebre exclusivități (scoop) jurnalistice.

* Pentagon Papers  este o expresie populară desemnând documentele despre relațiile SUA și Vietnam, în perioada 1945-1967,  pregătite de Departamentul Apărării. Documentele conțin mai mult de 7000 de pagini top secret care dezvăluie originile războiului din Vietnam și dovedesc  faptul că SUA  au provocat în mod deliberat conflictul militar și politic . Aș adăuga părerea mea că războaiele toate (poate mai puțin cele civile ) sunt provocate în mod deliberat!

Sinopsis
În anul 1971, Katharine Grahamprima femeie directoare a cotidianului The Washington Post și redactorul șef , Benjamin Bradlee  încep lupta contra Guvernului Federal  pentru a face publice  documente secrete.

Marele merit a lui Spielberg  este  unghiul sub care tratează problema Katharinei Graham, care , în realitate, după  moartea soțului ei, a trebuit să preia conducerea importantului jurnal , confruntându-se cu machiștii din branșă care desconsiderau capacitățile unei femei ,,nimerite” pe un post (politic)  de așa o mare anvergură. De fapt, chiar tatăl său îi lăsase ziarul  fostului ei soț . Ajunsă în umbra Consiliului de administrație ea descoperă dosarul clasat secret și începe , cu curaj, să facă investigații, dovedind tenacitate într-o epocă în care jurnaliștii scot la grămadă ,, fake news” iar gusturile cititorilor sunt orientate mai mult spre senzații picante. Katharine Graham și jurnaliștii ei de investigație pot fi considerati  un simbol al curajului libertății cuvântului.
Acum, dacă (nu) ne mirăm că patru președinți ai SUA , în răstimpul a treizeci de ani s-au străduit să îngroape adevăruri mult dorite mai ales de americani, îndrăznesc să fiu suspicioasă asupra faptului că nu le-au îngropat ca lumea!
Mult nominalizații și oscarizatii Meryl Streep si Tom Hanks s-ar putea trezi din nou pe lista scurtă a Academiei Americane de Film ,,la Oscar “2018.
Imaginea :Janusz Kaminski-calitățile  estetice ale filmului  sunt datorate  optici prin care sunt prezentate numeroasele locații ale impresionantului cotidian.
Regia Steven Spielberg
Scenariul: Liz Hannah și Josh Sînger 
Muzica originală John Williams, compozitorul preferat a lui Spielberg
Actori : Meryl Streep / Katharine Graham ,Tom Hanks / Benjamin Bradlee, Bruce Greenwood / Robert Mcnamara

Advertisements

Leave a Reply