Advertisements

Patul lui Procust (2001)

O primă încercare de ecranizare după această capodoperă a literaturii române interbelice a fost Cei care plătesc cu viața – film apărut pe marile ecrane abia în 1991 – în cea mai mare parte după piesa de teatru Jocul ielelor. Dar pelicula Cei care plătesc cu viața (1989) păcătuia prin culegerea de scene/idei din încă două scrieri ale romancierului Camil Petrescu (Patul lui Procust și Cei care plătesc cu viața). Acestea s-au tradus într-un film cu structură inegală, în care firul principal alternează cu mai multe fire secundare, pitorești și teatrale, dar lipsite de relevanță.

patulCe au reținut moldovenii de peste Prut a fost o operă fecundă și pe actrița Maia Morgenstern.

De aici, a fost rândul lor să încerce în Patul lui Procust (2001) ceea ce nu reușiseră regizorii români cu mai bine de zece ani mai devreme: să ecranizeze scenă un autor complex. Contribuția creativă basarabeană se rezumă însă doar la Oleg Yankovskiy – care face din Ladima un personaj credibil – și cam atât.

În rest, un film sub valoarea cărții – nu fără calități tehnice și în orice caz, mai ușor de urmărit decât Cei care plătesc cu viața, care suferă enorm (tipic filmelor românești) din cauza sonorului.

Advertisements

Leave a Reply