Advertisements

Octave , 2017

oc

Filmul,,Octave” este o dramă psihologică care explorează teme universale precum trecerea implacabilă a timpului, nostalgia după anii tinereții în care ce era mai frumos în viața personală a avut momente de o puritate și extaz sufletesc care nu s-au desăvârșit, înțelegerea si reinterpretarea trecutului  , purificarea sufletească în lumea copilăriei.

Sinopsis

Bătrânul Octav (interpretat de Marcel Iureș)  se reîntoarce în România, la țară , după decenii de absență ca să vândă conacul (acum retrocedat)  în care a copilărit și  care fusese al familiei sale.  Aici , plimbarea prin odăile prăfuite  îl prinde în mrejele trecutului: atmosfera nebunatică pe când lua masa cu frații săi,  prietena din copilărie, drăgălașa Ana, menajera care spiona ,, pe gaura cheii” , lecțiile de viață, tragediile si dramele de familie.  O   călătorie miraculoasă  înapoi la inocența anilor copilăriei sale din România interbelică.

octave-993543l

Regie: Serge Ioan Celebidachi

Scenariu: Serge Ioan Celebidachi, James Olivier

Distribuția : Marcel Iureș, Victor Rebengiuc, Alessia Tofan, Eric Aradits, Andi Vasluianu

Un film care promite să aducă un suflu nou în peisajul cinemaului românesc, lăsând puțin deoparte atmosfera sumbră și rigidă care a făcut un timp vâlvă pe la festivaluri, satira politică /socială mai cu încrâncenare sau în comedii grosiere.

Este un poem al sufletului, o cantată a tinereții care a trecut cu demnitate și grație peste ororile comuniste, fiind un pilon al unei vieți până la senectute, cu împlinirile și regretele sale.

Este un film despre împăcarea cu trecutul pentru a înțelege prezentul.
,,Octave” face parte dintr-un nou val în cinematografia românească  care arată țara într-o lumină pozitivă  în străinătate”, a spus Vrinceanu Celebidachi, adăugând: ,,Sunt sigur că toată lumea va dori să vadă România ca pe un loc foarte frumos”.

Marcel Iureș despre film:
“Octav este, de departe, cel mai frumos rol pe care l-am primit până acum. M-a cucerit de la prima citire. Acest rol este o provocare actoricească pentru mine, deoarece presupune să interpretez personajul unui copil din perspectiva unui adult”
Marcel Iureș aduce mult în fizionomie cu Sergiu Celibidache senior și s-ar putea ca acest film pe care regizorul *Serge Ioan Celebidachi (după numele bunicului grec , mai precis Celibidaki)  îl consideră o realizare foarte personală și la a cărui proiect lucrează de pe la vârsta de 18 ani să fie, încă o dată, un omagiu  închinat valorosului său tată, dirijor și compozitor român, membru de onoare al Academiei Române.
În 1996, anul morții marelui muzician , Serge Ioan Celibidache, fiul dirijorului , a realizat filmul ,, Grădina lui Celibidache”, care îl prezintă pe artist în turneele și la repetițiile cu Filarmonica din Munchen. Interesantă  și la acest documentar este abordarea subiectului dintr-o perspectivă personală  și anume cunoașterea omului dincolo de activitatea concertistică , o transcriere în limbaj cinematografic a ceea ce îl fascinează pe fiu la această personalitate proeminentă a muzicii internaționale.

Coproducție România–Marea Britanie, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei.

*Serge Ioan Celebidachi ,  absolvent Universitatea de Teatru și Artă Dramatică din Indiana  , master în film la Școala Internațională de Film din Londra  este fiul dirijorului și compozitorului  Sergiu Celibidache.  Anul acesta se comemorează 105 ani de la nașterea marelui muzician.

Advertisements

One Response

  1. Cata February 8, 2018

Leave a Reply