Advertisements

Nashville (1975)

Filmul lui Robert Altman din 1975, ca și serialul cu același nume început în 2012 și ajuns deja la al V-lea sezon (urmează și al VI-lea în 2017), are ca subiect micul (pentru USA) oraș Nashville din Tennessee  – statul din sud care indică mereu câștigătorul campaniei electorale. Și cum altfel poți descrie un oraș mic (fie el și capitala mondială a muzicii country), altfel decât prin micro-scene, așa cum o face Nashville, urmărind traseul celor 24 de personaje timp de 5 zile.

n1Aparent disparate, secvențele din viața protagoniștilor (majoritatea cântăreți sau aspiranți) sunt legate de un vehicul electoral cu însemnele candidatului independent Hal Philip Walker ce străbate orășelul. Într-o țară în care lupta politică majoră se dă între republicani și democrați, independentul propune o alternativă și vorbește (deja!) despre dezinteresul americanilor pentru politică, aceasta influențând viața fiecăruia dintre ei, chiar dacă nu merg la vot:

Când dai pe o mașină mai mult decât i-a trebuit lui Columb să ajungă în America, asta e politică.

Nashville (1975) Directed by Robert Altman Shown: Keith Carradine, Shelley DuvallNu doar aluziile politice sunt cele care fac filmul foarte actual. Este dificil să privești azi un film din 1975 și să nu ți se pară ceva desuet (subiectul, intriga sau dialogurile) – cu excepția câtorva capodopere, puține trec proba timpului. Nashville este unul dintre acestea, el îmbinând fericit subiectul la fel de actual și azi  (viața vedetelor și aspiranților la statutul de vedetă a muzicii) cu realizarea tehnica, remarcabilă ținând cont de numărul celor care au participat la realizarea filmului. Ce rezultă este un mozaic spectaculos, în același timp comedie, dramă și muzical, iar ce face din el un film de excepție este senzația de realism cu care rămâi ca spectator, impresia că ai „prins” din acele secvențe specificul orașului american.

n3Un fir narativ urmărește traseul cântăreței Barbara Jean, începând cu apariția ei într-o relatare televizată, din aeroportul din localitate. Vedeta a supraviețuit arsurilor unui accident și este întâmpinată de fanfară și participanții la mitingul electoral. Barbara Jean îi identifică cu fanii săi și merge să-i salute, dar leșină pe drum. Dramedia scenelor se îmbină cu sinceritatea textelor muzicale, pe care protagoniștii (vedete sau nu) le fredonează și le trăiesc. La rândul lor, piesele sunt veritabile interpretări, nu doar simple ilustrații muzicale pentru scenele din film.

n2Povestea fetei de la țară venite să se combine la oraș, compromisurile în carieră făcute de aspiranta Sueleen Gay, apreciată pentru nurii săi, dar care visează să debuteze în muzică alături de vedeta Barbara Jean (acest fir narativ inspirând probabil serialul cu același nume) ajung să se întrepătrundă în scene panoramice în care focusul camerei de filmat surprinde fețele personajelor doar uneori – alteori ești obligat să-ți muți atenția dintr-un colț al ecranului în celălalt pentru a-i urmări pe cei care vorbesc.

Advertisements

Leave a Reply