Advertisements

Murder on the Orient Express (2017) în competiție cu sine însuși

Dacă ne place Agatha Christie, asta este : oricât de stilate, moderniste sau vintage sunt filmele adaptate după prolifica romancieră, noi le vizionăm cu interes și cu multă îngăduință, cel mai adesea ajungând la concluzia că cinemaul nu poate atinge savoarea stilului ei inconfundabil.
Dintre arhicunoscutele titluri , la crème de la crème pare să fi devenit ,,Crima din Orient Express” , roman publicat în 1934 ( dar acțiunea are loc în 1938 ! ) care a fost adaptat pentru cinema în mai multe rânduri.
Sursele de inspirație ale romanului sunt două fapte reale , combinate în mod inedit:
–  Fundalul narațiunii îl constituie un incident survenit în februarie 1929: Simplon-Orient-Express (o versiune a Orient-Express-ului creată de Aliați în urma Tratatului de la Versailles , prin deschiderea tunelului Simplon) este blocat timp de șase zile lângă Çerkezköy , Turcia.
–  Personajul Samuel Ratchett alias Cassetti, un om de afaceri american este inspirat de cazul real al răpirii și uciderii copilului celebrului aviator Charles Lindberg, caz considerat pe atunci crima secolului.
Sinopsis
Detectivul particular belgian Hercule Poirot se îmbarcă în Orient Express. Unul dintre pasageri îi cere să-i acorde protecția sa, dar Poirot refuză. A doua zi pasagerul este găsit mort în compartiment, iar Poirot este solicitat să rezolve cazul.

Ecranizări după Murder on the Orient Express

La cinema
1974 : Murder on the Orient Express regia Sidney Lumeț, cu Albert Finney în rolul lui Hercule Poirot, cu distribuție de zile mari:  Ingrid Bergman , Lauren Bacall , John Moffatt, Michael York , Leon Lissek, John Gielgud , Sean Connery .

AVANPREMIERĂ 
2017 : Murder on the Orient Express remake  al primei ecranizări, film american realizat de Kenneth Branagh care joacă și rolul lui Hercule Poirot și un casting de lux .

Kenneth Branagh : Hercule Poirot
• Daisy Ridley : Mary Debenham
Johnny Depp : Samuel Ratchett
Michelle Pfeiffer : Mrs Hubbard
Judi Dench : Prințesa Dragomiroff
Penélope Cruz : Greta Ohlsson
Willem Dafoe : detectivul Gerhard Hardman
Derek Jacobi : Edward Masterman, valetul lui Ratchett
Michael Peña : Marquez
• Lucy Boynton : Contesă Andrenyi
• Sergei Polunin : Comte Andrenyi
• Josh Gad : Hector MacQueen, secretarul lui Ratchett
Scenarist
Michael Green
Producători
Mark Gordon , Ridley Scott, Simon Kinberg , Kenneth Branagh, Michael Schaefer, Aditya Sood, Judy Hofflund .

La televiziune
• 2001 : Murder on the Orient Expres de Carl Schenkel, cu Alfred Molina în rolul lui Poirot ;
• 2010 : Murder on the Orient Express , din serialul britanic ,,Hercule Poirot” cu David Suchet în rolul titular .

Advertisements

Leave a Reply