Advertisements

Manchester by the Sea

Bun și-aici Casey, fratele ceva mai-celebrului Ben Affleck. Un tip ceva mai compact, o figură mai puțin plină de sine și un joc actoricesc mai sec, aproape minimalist. În filmul ăsta plin de emoții nu se-ntâmplă mare lucru, aparent – ai putea spune că aduce cu un românesc: unii mor, alții mănâncă; nota bene, nu-i prea multă faianță prin bucătării, așa că nu ne deranjează. Muzica apare ca să rupă ritmul, care se insinuează totuși, printre scene: după un scenariu subtil, personajul ni se dezvăluie treptat – și cam asta e miza filmului.

Cine este Lee? doar întrebarea asta ne ține-n scaun. Manchester by the Sea nu se-ntâmplă-n Manchester UK, ci-n Manchester New England, un fel de Moldovă a USA (în Nord-Est, adiq). Manchesterul americănesc e ceva mai mult decât un oraș, i-o zonă undeva între New Hampshire, Maine și Vermont, o clonă a primului oraș industrializat al lumii. Un film cu băieți (doi frați și copiii lor), cu mai puține fete – un rol de frate mai mic ce-l prinde pe Casey Affleck.

Nu contează că te duci la fund, contează ce iei cu tine… a scos din el morala Cristina, care parcă văd c-o să scrie mai bine ca mine despre el, pe cefilmevad.com. Dacă sunteți morcoviți cumva că nu suntem prezenți la Oscaruri decât c-o bucățică din Toni Erdmann, care-a luat fața și morala Siernaevadei noastre, uitați-vă puțin câș la Manchesterii ăștia. Kenneth Lonergan i-un dramaturg trecut pe scenaristică și pe regie (odată cu You Can Count on Me), discipol – ca și Cristi Puiu – al lui Cassavetes.

Dacă actorii n-ar vorbi-n engleză, și dac-ar avea moace mai neaoșe, ai putea paria după cum decurge filmul că-i din Noul nostru val. Pe care sigur, Lonergan îl va fi admirat printr-un festival, fiindcă i-un regizor apreciat la Sundace și-n general, în zona indie. Merită două ore și-un pic, zic: chiar dacă toată tensiunea respiră abia-nspre final, într-o mică scenă care nici nu putea fi altfel decât imperfectă, pentru că așa-i în viață. Un film realist, carevasăziq. Gata, i-am infestat: și uite-așa cucerim și Hollywood-ul, prin neprezentare.

Advertisements

Leave a Reply