Advertisements

ll est plus facile pour un chameau… (2003)

il-est-plus-facile-pour-un-chameau

,, ll est plus facile pour un chameau”( It’s Easier for a Camel )  film regizat de Valeria Bruni Tedeschi se vrea un album de familie al realizatoarei  care pornește de la un concept original asupra bogăției.
Din vremuri de demult se cunoaște proverbul  ,, Nu e rușine să fii bogat” idee care apare ca adevăratul vis american, o motivație constantă în filmele de la Hollywood.
Pe de altă parte Biblia ne aduce aminte de cuvintele de duh ale Mântuitorului care dau titlul filmului ,, Mai lesne este să treacă cămila prin urechile acului, decât să intre un bogat în împărătia lui Dumnezeu” (Matei 19, 24). În cinemaul social lipsa banilor e o problemă permanentă.
Valeria Bruni Tedeschi vine cu acest nou concept în cinema și anume despre bogăția culpabilizantă  care devine o povară. Nu merge ea prea departe cu noua viziune, aceasta rămânând mai mult o dramă personală în genul ,,săracii,  cât sunt de bogați!” Dar poate avea un rol educativ.

Cu : Valeria Bruni Tedeschi, Chiara Mastroianni, Marisa Borini , Jean-Hugues Anglade, Emmanuelle Devos, Roberto Herlitzka

Sinopsis

Frederica este atât de bogată încât acest privilegiu o împiedică să-și construiască viața de adult, să-și asume responsabilități. Ea nu e în stare să-și gestioneze problemele care o copleșesc : iubirea pentru un băiat din ,,popor”, reîntâlnirea cu fostul iubit din aceeași clasă socială, presiunile rudelor de a-și întemeia o familie, moartea tatălui și moștenirea de ordinul miliardelor . Sufocată de povara banilor incriminanți, Frederica se spovedește , mărturisind preotului bogăția ca pe un mare păcat. Aflată la o cotitură  în viață, Frederica nu se simte în stare să renunțe la ceea ce o  ține ancorată în sânul familiei (să o credem !) : luxul (de a-și petrece timpul în mod extravagant , de a fi dramaturg, de a se ruga, de a face balet, de a visa).  Astfel ea se refugiază în lumea imaginară a copilăriei, a jocurilor,  a prietenilor, chiar și în nostalgia fraternizării cu grupul Brigăzilor roșii care o răpise .

În film joacă și mama surorilor Valeria Bruni Tedeschi și Carla Bruni Sarkozy, Marisa Borini (azi în vârstă de 87 de ani) . Fiecare membru din familie este evocat și în acest context Valeria (alias Frederica) încearcă să-și definească personalitatea . Să nu cădem, totuși, în capcana autoficțiunii : Valeriei îi place jocul ambiguității.

Film de pe platforma Mubi

Full movie, aici :    https://mubi.com/showing/its-easier-for-a-camel/watch

Advertisements

Leave a Reply