Advertisements

Leii Veneției

Leul de Aur a fost anul acesta o felină plictisită de o aşteptare fără surprize, afirmă Magda Mihăilescu în corespondența sa de la Veneția pentru cotidianul.ro:

„The Shape of Water”, basmul SF despre eternitatea iubirii dincolo de orice bariere, al cărui succes se afla pe buzele tuturor, nu a putut fi detronat, deşi a fost o vreme urmat îndeaproape de Three Billboards… atât la bursa criticii, cât şi în preferinţele publicului.

Înființat în 1932, festivalul, cunoscut și sub numele de „Mostra venețiană”, este cel mai vechi festival cinematografic din lume. Alături de festivalurile de la Cannes și Berlin, festivalul de la Veneția face parte din The Big Three.

v2Juriul competiției oficiale de la Veneția a fost prezidat în acest de actrița americană Annette Bening. Din juriu au mai făcut parte Ildiko Enyedi (regizoarea filmului Despre trup și suflet), Michel Franco, Rebecca Hall, Anna Mouglalis, David Stratton (critic de film), Jasmine Trinca, Edgar Wright și Yonfan. Cea mai năpăstuită din această „întrecere” a ieşit chiar ţara gazdă, cu un singur premiu, şi acela al unei actriţe din Anglia, Charlotte Rampling, invitată să joace într-un film italian. Dar iată lista completă a premiilor acordate în acest an la Veneția:

Leul de Aur – Guillermo del Toro pentru „The Shape of Water”

Leul de Argint pentru cel mai bun regizor: Xavier Legrand, pentru filmul „Jusqu’a la garde” (Franța)

Marele Premiu al Juriului, recompensat cu Leul de Argint: Foxtrot” (coproducție Israel, Germania, Franța, Elveția), regizat de Samuel Maoz.

Coppa Volpi pentru cea mai bună actrițăCharlotte Rampling, pentru rolul din filmul „Hannah”, de Andrea Pallaoro

Coppa Volpi pentru cel mai bun actorKamel El Basha, pentru rolul din filmul „The Insult”, de Ziad Doueiri

Premiul pentru cel mai bun scenariuMartin McDonagh, pentru filmul „Three Billboards Outside Ebbing, Missouri”

Premiul Special al Juriului: „Sweet Country”, regizat de Warwick Thornton

Premiul Marcello Mastroianni pentru cel mai bun actor debutant sau cea mai bună actriță debutantă: Charlie Plummer, pentru rolul din filmul „Lean on Pete”, de Andrew Haigh .

Sursă foto: Cotidianul

Advertisements

Leave a Reply