Advertisements

La Moara cu Noroc (1955) -proiectie la Madrid

În perioada 3-5 noiembrie am fost prezent la Zilele Filmului Românesc din Madrid, unde am avut ocazia să vizionez o serie de filme românesti în compania regizorului Marian Crișan, compozitorului Cristian Lolea și a publicului spaniol.

festival-4

Cea de-a șaptea ediție a festivalului Zilele Filmului Românesc, organizat de Institutul Cultural Român de la Madrid în parteneriat cu Filmoteca Española, a avut loc în perioada 3-13 noiembrie. Aici s-a prezentat publicului madrilen unele dintre cele mai premiate și de succes producții românești din 2016, dar și o capodoperă a cinematografiei românești. Aici este vorba deste filmul La Moara cu Noroc din 1955, regizat de Victor Iliu.

În cadrul acestei ediții, Ovidiu Miron de la Institutul Cultural Român din Madrid a adus în premieră un film vechi, de referință pentru cinematografia noastră. Astfel în următoarele ediții va încerca să aducă și alte filme importante din trecut. Prin această inițiativă va încerca să familiarizeze publicul spaniol cu filmul românesc recent dar și cu acela care a contat în anii trecuți.

Filmul Orizont a deschis Cea de-a șaptea ediție a festivalului Zilele Filmului Românesc, fiind un film-omagiu adus filmului La Moara cu Noroc, un lucru rar întâlnit în cadrul cinematografiei românesti. Opera cinematografică a regizorului Victor Iliu a fost proiectat a doua zi și a manifestat un interes în cadrul publicului.

la_moara_cu_noroc-1955

Din punct de vedere istorico-cinematografic filmul La Moara cu Noroc este un deschizător de drumuri pe tărâmurile noastre mioritice, de aici a debutat cu adevărat ceea ce înseamnă a saptea artă pentru România. Mai mult de atât, pentru prima dată un film românesc intră în circuitul de la Cannes, fiind nominalizat la un Palme d’Or, alături de Ingmar Bergman (A saptea pecete), Andrzej Wajda (Canalul), Federico Fellini (Noptile Cabiriei) și alți regizori cunoscuți.

Victor Iliu în premieră iese din cadrul studiourilor și filmează în exterior, o îndrăzneală ce îi aduce succes și inspiră mai departe alte generații de cineasti români.

Advertisements

Leave a Reply