Advertisements

De ce, mamă?

Așa cum anunțam acum trei luni pe situl de știri cefilmevad.com, lungmetrajul La madre (dramă 2016), în care joacă și doi actori români (Ovidiu Crişan și Alexandru Stanciu) s-a aflat pe lista lungă a filmelor eligibile la Premiile Goya, decernate de Academia de Arte și Științe Cinematografice din Spania. Aseară a avut loc la Cinema Victoria o proiecție de gală a acestui film spaniol, în prezența actorului Teatrului Național din Cluj-Napoca. 

la_madreAcesta a mărturisit că se bucură „enorm” de această programare la Cluj, cu două zile înainte de premiera oficială a filmului în România, ce va avea loc la Cinema „Elvira Popescu” din Bucureşti pe data de 24 februarie. 
În urmă cu două luni, în aceeaşi sală, Ovidiu Crișan era prezent la avanpremiera altui film în care a jucat: Dimineaţa care nu se va sfârşi în regia preotului Ciprian Mega.
Vizibil emoţionat, îndrăgitul actor al Naționalului clujean a dezvăluit publicului câteva detalii ale experienţei sale în cinematografia spaniolă:
E un alt stil de cinema, în primul rând acolo se muşcă mai mult cuvântul, e cam ca la noi la teatru.
După castingul desfășurat la București în primăvara anului trecut și după perioada de repetiții de aproape o lună, filmările au început în în august-septembrie 2016 în zona Valencia. Scenariul a fost dezvoltat în cadrul Atelierului Cinefondation din cadrul Festivalului de la Cannes iar filmul a fost selectat în competiția oficială a Festivalului Internațional de la Valladolid în 2016. Pentru Ovidiu Crișan deosebirea dintre o repetiție de teatru și una de film nu ar trebui să fie prea mare, dar, totuși, ea există:
În primul rând, este ideal ca atunci când repetițiile sunt la final toți cei implicați să șie exact cum va arăta secvența, cum va fi cadrul, lucru care în Spania s-a întâmplat
manoloÎn ciuda faptului că a interpretat rolul unui român plecat la muncă în Spania, Ovidiu Crișan a trebuit să înveţe limba spaniolă, în care și-a rostit foarte bine replicile. Gala de premiere Goya ce a avut loc la începutul acestei luni fost urmărită de 3.648.000 de persoane – în creștere cu peste 20% față de ediția precedentă. Premiul pentru cel mai bun film a fost decernat lungmetrajului Tarde para la ira (The fury of a Patient Man) care a mai cules încă trei premii Goya, inclusiv pentru cel mai bun actor în rol secundar, câștigat de actorul Manolo Solo. 

Cel mai bun film european a fost desemnat Elle, în regia lui Paul Verhoeven, la concurență cu Saul fia în regia lui László NemesI, Daniel Blake în regia lui Ken Loach și Genius-ul regizat de Michael Grandage
Advertisements

Leave a Reply