Advertisements

,, Jesus of Nazareth”(1977)

jesus

Mă gândesc la actori care au fost atât de bine aleși într-un anume rol încât cu acel personaj au devenit și ei figuri emblematice  : Peter Falk, în Colombo, cam insignificant în alte roluri;  Angela Lansbury, cândva o mare artistă  pe Broadway, cântăreață , dansatoare, actriță de teatru și film , memorabilă, la noi, datorită  rolului Jessica Fletcher din serialul tv ,, Murder, She Wrote “. Voiam să ajung la actorul Robert Powell, pe care l-am remarcat de-abia după miniseria în care îl interpreta  pe  Isus și nu mi-a venit să cred că e el : nu era nicidecum prințul transformat în broască, dar devenise un simplu muritor de rând !
Robert Powell este până acum cel mai impresionant Hristos al cinematografiei, e genul de personaj ideal: cu o divin de frumoasă figură umană, neefeminat, fiind deasupra oricărei suspiciuni de vreun viciu , iradiind înțelepciune și bunătate, neavând nicicând un comportament exagerat, deci perfecțiunea întruchipată, așa cum ne place să vedem , cel puțin  în artă. Un film care dacă nu i-ar scoate din fire pe cei blazați, cred că ar avea puteri tămăduitoare asupra comportamentului nostru , cel puțin prin ,, exemplul personal “, care influențează mai mult decât orice teorii sau pedepse.

Regia Franco Zeffirelli
Scenariul Anthony Burgess ,Suso Cecchi D’Amico Franco Zeffirelli
Filmul lui Franco Zefirelli este o poveste frumoasă,  fără  twist-uri, cu un casting de lux . În alte roluri : splendida Olivia Hussey , Claudia Cardinale , Valentina Cortese , Anne Bancroft , Ernest Borgnine, Ian Holm , Stacy Keach , James Mason , Laurence Olivier, Christopher Plummer, Anthony Quinn , Fernando Rey, Rod Steiger (Pilat din Pont), Peter Ustinov , Michael York (Ioan Botezătorul).

Sinopsis
,, Jesus of Nazareth” este o mare frescă cinematografică care prezintă cu fidelitate toate etapele obligatorii din viața lui Isus Hristos  începând cu Buna-Vestire  de Rusalii  a fecioarei  Maria de către Arhanghelul Gabriel , nașterea în iesle, sosirea magilor, botezul, pescuitul miraculos și alte minuni, procesul, crucificarea.

Nu este doar o adaptare fidelă a Noului Testament, ci o prezentare amplă a istoriei : în fața noastră prinde viață cea mai marcantă poveste din istoria omenirii dar și mesajul atemporal,  tulburător al evangheliilor pentru iertare, umilință, iubire, compasiune și sacrificiu,  pentru apărarea acestor principii.
Scenariul este bine construit-unele scene din film sunt într-adevăr emoționante- dialogul dintre Isus și Nicodem (Laurence Olivier) , masa la Simeon, întâlnirea dintre Isus și apostolul Simon Petru, întâlnirea lui Isus cu Ioan Botezătorul (Michael York),  confruntarea dintre Pilat (Rod Steiger) și Isus (,, Ecce homo !”) procesul. Apar unele abateri de la evanghelii , ele se bazează pe unele tradiții extra-biblice -Isus îi spune lui Iuda, „Deschide-ți inima, nu mintea”
Muzica  memorabilă aparține  lui Maurice Jarre care nu ar avea nevoie de nici o prezentare : pentru fiecare dintre aceste trei  filme- Lawrence of Arabia (1962), Doctor Zhivago (1965)  și A Passage to India (1984) Zefirelli câștigase premiul Oscar.
Filmul acesta a fost realizat la cererea papei Paul al VI-lea (Giovanni Battista Montin,decedat în 1963) și a avut un mare succes fiind tradus în numeroase limbi.

Robert Powell rămâne un Hristos pentru eternitate.

Full movie subtitrat în românește 

Advertisements

Leave a Reply