Advertisements

Isus Christos superstar, chiar de la începutul cinemaului

JCS

Nu doresc să induc în eroare cu titlul  și  afișul articolului: nu este o recenzie a peliculei Jesus Christ Superstar din 1973,  considerată  „rock opera”, ci o prezentare a unei realități calculate, sintetizate în top-uri din care reiese că…

Isus Christos a fost de-a lungul timpului cel mai prezent și cel mai marcant protagonist în cinematografia mondială

Subiectul nu a pierdut din carismă , doar a devenit mai complex și în consecință tot mai controversat: un Superstar. Și cum „vremea bună” se arată de dimineață, mă voi referi la zorii cinematografiei. Dintre toate personajele, să le spunem istorice, cel mai des a fost reprezentat  de la începuturile cinematografiei personajul Christos. Primul film despre el  s-a turnat imediat la un an de la inventarea cinemaului.

Stimulată de susținerea publicului din ce în ce mai numeros, producția filmelor s-a intensificat. Primle pelicule ale fraților Lumiere se pomenesc cu o concurență redutabilă din partea americanilor, nemților, italienilor. Așa a devenit Isus Christos superstarPersonajul Christos va fi prezent deja în filmul mut. Iată o sumară selecție a celor mai reprezentative filme mute care, totuși, au ceva a ne spune :

Viața și supliciul lui Isus Christos

Filmul lui Georges Hatot, Franța 1897,  operatori frații Lumière,  se prezintă sub forma a trei scenete.

Viața și supliciul Domnului nostru Isus Christos, realizat de Ferdinand Zecca și Lucien Nonguet, Franța, 1904.

A fost un mare succes al cinemaului primitiv* fiind prima manifestare pe ecran a unei mari forme narative.
* Câteva caracteristici  ale cinemaului primitiv: lipsa de omogenitate în jocul actorilor, film deschis-care poate fi oricând modificat , mișcări repetate, decalate, unipunctualitatea – filmul are un singur plan. 

Sărutul lui Iuda al cineastului Armand Bour, Franța , 1909

Filmul a pus problema teatralizării academice a episoadelor vietii lui Christos dar și a ambiguității create prin arătarea unor elemente formale care pot modifica sensul conținutului religios.

CHRISTUS ,filmul lui Giulio Antamoro,  Italia  1916 

 Ultimul film mut cu tematică christică în care Isus (interpretat de Alberto Pasquali)  este personajul central. Filmul a avut succes mondial și a dat naștere  „esteticii grandiosului “

Full movie

Nu aș putea să închei scurta prezentare fără a aminti de filmul Intolerance (1916), una dintre marile capodopere ale erei filmului mut a marelui D. W. Griffith, care are patru narațiuni paralele,  fiecare fiind separată de câteva secole. ,, O melodramă a crimei și răscumpărării;’ ,,O poveste iudaică: Misiunea lui Hristos și moartea acestuia;” episodul biblic (Iudeea în anul -27 î.e.n)  pune în scenă principalele etape ale vieții lui Isus: nunta din Cana, întâlnirea cu Maria Magdalena, crucificarea. ,,O poveste franțuzească: evenimentele din preajma masacrului de ziua Sfântului Bartolomeu din 1572; “și ,, O poveste Babiloniană: Căderea imperiului Babilonian din 539 îHr”.  Scenele sunt legate prin secvențe, reprezentând simbolul “Maternității Eterne” /Eternal Motherhood ( interpret actrița Lillian Gish), legănând un pătuț de copil.

Advertisements

Leave a Reply