Advertisements

Mi-este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari

Acesta este titlul ultimului film al regizorului Radu Jude, citat dintr-o frază rostită de Mihai Antonescu în 1941. În Mi-este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari, aflat în faza de post-producție, este vorba despre masacrele făcute de armata română pe frontul de est și interoghează limitele posibilității de a reconstitui un episod din istoria României.

În film apar actori ai Teatrului Național din Timișoara, unde Radu Jude a montat primul său spectacol de teatru (Scene dintr-o căsnicie) urmat de „Controversa de la Valladolid”. Cu acestă ocazie i-a cunoscut pe Claudia Ieremia și Ion Rizea, care au devenit protagoniști în cel mai nou film al său.

Radu Jude a afirmat într-o discuție moderată de Claudiu Turcuș la Casa Tranzit/Cluj că nu-i este indiferent cum vom intra în istorie, tocmai de aceea filmul său e într-un fel un comentariu la fraza lui Mihai Antonescu. Regizorul român a fost artistul invitat la (poate) ultima ediție a Festivalului Temps d’Images desfășurat la începutul lunii noiembrie la Cluj. EDITING HISTORY a apărut ca un proiect asociat festivalului, o invitație de a redescoperi istoria prin filtrul artei.

Subiect sau sursă de inspirație pentru creație, istoria invită la o reflecție profundă asupra modului în care percepem prezentul ca o concluzie firească a lucrurilor întâmplate în trecut. Evenimentul și-a propus să lege obiectivitatea statistică a istoriei cu abordarea emoțională a artei mediate discursiv, creând astfel un concept inedit. Editing History este un proiect Colectiv A recomandat de Festivalul Temps d’Images, realizat cu sprijinul Ministerului Culturii și Identității Naționale.

Selecția de filme din cadrul proiectului, propusă de Radu Jude, a constat în proiecțiile:

*Recviem pentru supraviețuitori: Recuperarea memoriei prin cinema-ul de found footage / scurtmetraje de César Ustarroz

*Țara Moartă / film și dezbatere de Radu Jude

*Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu / film și dezbatere de Andrei Ujică

*Oh! Uomo / film de Yervant Gianikian și Angela Ricci Lucchi

*REVUE / film de Serghei Loznitsa

*No place for fools / film de Oleg Mavromatti și Boryana Rossa

Advertisements

Leave a Reply