Advertisements

„Inimi cicatrizate” în proiecția de gală la Cluj

Aseară a avut loc la Cluj proiecția de gală a filmului Inimi cicatrizate al regizorului, scenaristului și producătorului Radu Judecâstigător al Premiului Special al Juriului dar și a Don Quijote Prize oferit de Internațional Federation of Film Societies în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Locarno.

q2Publicul preponderent tânăr a intrat în sala cinematografului Florin Piersic relaxat, cu pungi (presupun de chipsuri) și cu o oarecare expresie de nonșalanță. Și iată cum un film impresionant poate transfigura (în sensul maturizării) în doar câteva ore spectatorii, captivând atenția, atrăgând ființa privitorului în universul lui: liniște profundă, nu foșnete de pungi, doar izolat câte un râs gâtuit de umorul negru al unor situații și replici. Se pare că am devenit în sală toți un suflet și am ieșit de la film cu pungile de chipsuri neatinse  și cu inimile „cicatrizate”.

Un fenomen de catarsis, ca după spectacolele de teatru tragic din Grecia antică. Cum altfel să reacționăm la un film atât de autentic, de un realism poetic și de un tragism al absurdului care lovește în mod arbitrar pe oricine. Eroul principal, tânărul Manu (Emanuel ) este o victimă a bolii sale incurabile dar și a timpurilor, epoca în care sunt în ascensiune forțele malefice ale urii și spectrul celui de-al doilea război mondial.

q3După rularea filmului a avut loc o conferință de presă moderată de jurnalista Raluca Bugnar având ca invitați pe protagonist, actorul Lucian Teodor Rus, pe colegul său Alexandru Bogdan și pe criticul literar Emanuel Modoc. Am aflat multe amănunte care ne-au întregit părerea despre film: cum au primit rolurile, cât s-au implicat emoțional actorii, unde s-au făcut filmările, impresiile asupra cărții lui Max Blecher, modul în care Radu Jude nu s-a limitat doar la scrierile literare a lui Blecher, ci a citit şi s-a inspirat şi din Jurnalul lui Mihail Sebastian și cât, din ce surse s-au documentat despre epoca interbelică.

Filmul rulează zilele acestea la cinematograful „Florin Piersic” si ar fi păcat să-l ratați. De asemenea s-a reeditat și cartea „Inimi cicatrizate” de Max Blecher, la editura Humanitas

rembrandt-lectia-anatomieP.S. Vreau să vin cu câteva completări la avanpremiera pe care am scris-o aici cu următoarele amănunte (care de altfel, nu au cum să vă scape):
– degradarea fizică în raport invers cu creșterea acuității intelectuale
– deruta politică dintotdeauna a intelectualității române
– inserțiile de text din cartea autobiografică a lui Max Blecher constituie în film vocea interioară a personajului principal, un fel de voice-over a acestuia.

inimi-cicatrizate-foto-1
– simbolistica desenelor lui Blecher, fotografiile din viața reală, scena rembrandtiană inspirată de „Lecția de anatomie” în viziunea regizorului.

– admirabilul curaj, tot mai rar în zilele noastre, a lui Radu Jude de a reabilita/dărâma mituri.

Advertisements

Leave a Reply