Advertisements

Ianuarie cu filme și cărți

movies1Sau numai cu filme. Ori numai cu cărți? Dacă în luna lui Brumar, când frigul mi se instala treptat, nu voiam să las toamna să plece – noiembrie însemnând de-acum teatru; și dacă decembrie, lună rotundă, însemna clarificarea unui proiect de știri, ei bine, ianuarie înseamnă film, chiar dacă numele ei vine de la un zeu cu două fețe: Ianus. O față a lunii ar fi-ndreptată spre anul trecut, cealaltă spre anul care-abia începe – și cam așa stă și treaba cu filmele: pe de o parte am vrea să vedem același film, care să nu se mai termine (este vorba, cred, de filmul propriei noastre vieți), iar de cealaltă, ne-ar plăcea să mai vedem și filme noi (ce naiba, doar putem s-aruncăm o privire și prin curțile altora, ca să nu murim proști).

Ce alt moment decât luna lui Gerar poate fi mai potrivit, când toată tărășenia cu statul la gura sobei concură la povestea asta? Crăciun s-a dus – cu Crăciuniță sau fără, treaba lui – urmează celălalt moș, Gerilă – cu partenerii săi fabuloși: Ochilă, Păsări-lăți-lungilă și Televizorilă (sau leptopănilă) care deschid pentru noi o bulă în timp, în care uităm și de flămânzilă și setilă, cu ajutorul Sfintei Duminici. Uităm că am vrut să fim vreodată regina Albinelor, și ne amintim de Harap-Alb și de celelalte povești pe care le credeam uitate, gândindu-ne în timp ce le privim iar și iar că totul poate fi scris, re-scris și re-trăit.

Așa se-ncheie anul care stă să plece, așa-ncepe un an nou – anul care stă să vină. Iar noi pregătim noutăți pe cele situri de film, pe 3 niveluri ale scriiturii: pe scurt pe cefilmevad.ro (unde vom insista pe filmul românesc, cu interviuri și autori invitați), ceva mai scurt, dar cuprinzător pe cefilmevad.com și în același stil personal pe cefilmevad.eu. Așa că stați pe-aproape 🙂 de laptop.

Advertisements

Leave a Reply