În ultimii ani filmele distopice sunt tot mai frecvente probabil pentru că în prezent când știrile (rele) circulă rapid suntem tot mai informați și simțim mai aproape de noi războaie ale căror sens rămâne undeva obscur – chiar dacă facem speculațiile noastre pe aceste teme, nu scăpăm de manipulare! Ne identificăm cu personajele lovite de dezastre ecologice, de epidemii, de crize economice, de uzurparea valorilor democratice, de injustiție, de corupție, cu impunerea unor ,,valori”artificiale. Aceste fenomene sunt adesea corelate /decurg unele din altele.
Celebra scriitoare, poetă, critic literar, canadiana Margaret Atwood a scris în 1985 cartea The Handmaid’s Tale (Povestea unei cameriste) despre care publicația Toronto Sun afirmă:
Atwood aruncă o privire în unele dintre cele mai întunecate, secrete și în mod ciudat, erotice colțuri ale minților noastre – iar rezultatul este un avertisment răscolitor, fascinant și scris cu măiestrie.
În 1990 s-a făcut prima adaptare cinematografică de către realizatorul Volker Schlöndorff.
Adaptarea din 2017 a aceluiași roman, creată şi scrisă de Bruce Miller este un film serial care ne introduce într-o lume post-apocaliptică în care război, dezastru ecologic și cam tot ce am amintit mai sus au cauzat ceea ce ades numim instaurarea Noii Ordini (mondiale, locale, sau, de ce nu, personale).
Aici asistăm la instaurarea violentă a unui regim teocratic creștin și escaladarea abruptă a abuzurilor acestuia , ale cărui victime sunt mai ales femeile.
Sinopsis
În Noua Republică Gilead ce a fost cunoscută în trecut ca Statele Unite, femeile au rămas sterile din cauza poluării și pentru că s-au mai făcut și epurări : lichidarea rebelilor, uciderea homosexualilor și a medicilor care prescriau anticoncepționale, rata natalității e mai scăzută ca oricând ! Femeile sunt decăzute din toate drepturile și libertățile, chiar și de a citi , li se administrează pedepse corporale /psihologice.
Ele sunt impărțite pe diverse categorii și au funcții precise: Soțiile (demnitarilor ) care domină căminele și pe celelalte femei din ,,castele” inferioare, Marthele care se ocupă cu menajul și cameristele (slujnice) care aparțin castei femeilor fertile ,,uterele umblătoare” folosite exclusiv pentru reproducere: după ce nasc copiii aceștia sunt dați bărbaților cu funcții care îi duc nevestelor. Una dintre femeile din această ultimă categorie este Offred care trebuie să nască copii pentru soția comandantului .
Imaginea este foarte bine realizată, personajele ne „înfruntă” din prim-plan pentru a descifra ce se întâmplă în afară lor, pentru a le descifra unora naivitatea, șocul, senzația de gol, revolta , ne încrederea, ironia, planurile secrete sau altora inflexibilitatea, lipsa de omenie, cruzimea, aroganța puterii (virilitătii)? În lumea ternă este insolit contrastul cu roșul viu al slujnicelor și cu verdele ,,ecologic?”al masculilor, adesea violatori (mai ales în grup).
Scenariul nu este doar bine structurat dar este și bine orchestrat, încât ne cuprinde în mrejele sale nu doar prin flash-back-uri care ne prezintă viața protagonistei înainte de impactul cu dezastrul ci și prin sunet: comentariile ei dureroase, ironice , realizate prin voice off dar și sound-ul foarte potrivit sentimentelor Forget About Me a lui Simple Minds – în scena în care relaxată joacă Scrabble cu comandantul stabilimentului, ori o versiune suavă a Heart of Glass a lui Blondie, în contrast cu o manifestație ultraviolentă.
Distribuția: Elisabeth Moss, Joseph Fiennes , Samira Wiley, Max Minghella. Primul sezon al serialului are 10 episoade. Se dorește un sezon nou, dar romanul a fost epuizat, astfel că sezonul doi se va turna după ce scriitoarea Margaret Atwood (77 de ani) va termina, așa cum a promis, o continuare a romanului.