Advertisements

Premiile Gopo 2018

Ca dovadă că 2017 a fost un an relativ sărac pentru cinematografia română, doar în jur de 20 de filme documentare și de ficțiune lansate în cinema în 2017 sunt eligibile pentru a fi jurizate şi nominalizate la Premiile Gopo 2018. Sunt considerate eligibile pentru a fi nominalizate filmele româneşti produse în România sau realizate în regim de co-producţie, cu participare majoritar românească, care au avut premiera pe marile ecrane din România în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie a anului precedent şi au beneficiat de cel puţin o săptămână de difuzare cinematografică, în săli de cinema, cu acces pe bază de bilet.

Și totuși, chiar în această penurie de filme, Gala Premiilor Gopo, cel mai important eveniment ce recompensează realizările anuale ale cinematografiei autohtone se va ține, deoarece a ajuns la cea de-a XII-a ediție. Abia cea de-a XIII-a va fi probabil considerată cu ghinion și se va urma necesarul semnal de alarmă cu privire la situația dezastruoasă cinematografiei românești. Gala Gopo XII va avea loc în martie 2018, la București.

Printre filmele eligibile la titlul pentru Cel mai bun film românesc al anului 2017 se numără Ana, mon amour, câștigătorul Ursului de Argint pentru cea mai bună contribuție artistică la Berlinale, Fixeur, propunerea României la Premiile Oscar, și filme cu success la public precum Octav, Ghinionistul, 6,9 pe scara Richter, Hawaii sau Un pas în urma serafimilor.

Pe lista filmelor eligibile se regăsesc anul acesta 4 documentare lansate în 2017: ”Planeta Petrila”, ”Țara moartă”, ”Ouăle lui Tarzan” și ”Lovesc, deci exist”. Lista completă a filmelor eligibile se găsește pe situl premiilegopo.ro.

Advertisements

Leave a Reply