Advertisements

Gala GOPO 2017

Dați câte unul, dom’le să ajungă la toată lumea, se striga pe la cozi în comunism. Cam așa a fost și Gala GOPO de anul acesta, una politicoasă așa. Anul trecut mă îngrijorase lipsa competiției, Aferim!-ul lui Jude strângând mănunchi majoritatea premiilor importante. Anul ăsta Sieranevada lui Cristi Puiu și Câinii lui Bogdan Mirică și-au împărțit (cu generozitate, aș zice, dacă m-ar crede și competitorii lor) premiile: 6 Sieranevada și 5 Câini.

anaSieranevada a luat pe merit premiul pentru cel mai bun film, scenariu și regie + premiile pentru cele mai bune actrițe, în vreme ce Câini a luat premiile pentru debut, imagine și cei mai buni actori. Nici Inimi cicatrizate n-a ieșit rău, cu premii pentru imagine, machiaj și decoruri. Poate merita și Adrian Enache un premiu pentru sunet, in memoriam, vorba lui Ion Indolean.

antociDe remarcat premiul publicului, pe care Două lozuri îl împarte cu Selfie 69 și premiul Tânără speranță în valoare de 4.000 de euro acordat Anamariei Antoci. Mi-a displăcut Ilegitim,  o încercare tezistă, dar tânăra producătoare n-are nici o vină, filmul a fost premiat la Berlin, trebuia să ne aliniem și noi – să ne recunoaștem valorile. Clujean provincial fiind, aș fi preferat să câștige totuși Ilinca Hărnuț.

Două filme au plecat din Cluj-Napoca spre București, ca să concureze la această Gală Gopo. Este vorba „Discordia”, lui Ion Indolean, nominalizat la debut în lungmetraj (fără șanse în fața lui Mirică) și „Imagini din vis” (în regia lui Sorin Luca, un documentar observațional despre muzicianul Rodion Roșca), nominalizat la categoria film documentar – pierzând în defavoarea de Monicăi Lazurean-Gorgan, care a câștigat cu „Doar o răsuflare”.

Advertisements

Leave a Reply