Advertisements

Eco-thrillerul

Acțiune, suspans- thriller, un gen de film așa cum ni-l dorim: eroii fie dau o lovitură (și scapă, la limită) fie salvează lumea (în ultima secundă). O variație modernă, depistată recent este thrillerul cu ecologiști. Reiau mai jos câteva filme – atenție, fac și spoilere – ca să vedem: au destule caracteristici cât să merite delimitarea unui sub-gen?

Competiția Chelsea Flower Show a inspirat Dare to be Wild (2015), un film adaptat de Vivienne de Courcy după jurnalul irlandezei Mary Reynold, care a câștigat competiția din postura de outsider.

pointbreakfeatPoint Break (2015) este remake-ul filmului din 1991 cu Patrick Swayze și Keanu Reeves – un polițist se înfiltrează într-o echipă de sportivi care pun la cale o infracțiune. Polițistul este aici agent FBI (Luke Bracey) iar sportivii conduși de Bodhi (excelent jucat de Edgar Ramirez) sunt mânați de convingeri ecologice: lumea este pe moarte pentru că nu mai știm să dăruim mai mult decât primim. Ca să fie și mai complicat, în filmul regizat de Ericson Core (The Courier/2.0, The Prodigy) apare și o brunetă frumoasă pe nume Samsara (interpretată de Teresa Palmer). Cum să refuze agentul provocările lui Ozaki?

pointbreakcover3Filmul a fost nominalizat la două premii în 2016, Teen Choice și World Stunt Award, ceea ce indică faptul că e ceva mai bun decât nota lui de pe Imdb. În plus, este filmat în România; unde să fi găsit și munte, și mare – la banii ăștia? Dacă primul La limita extremă (1991) avea o poveste trasă de păr, susținută doar de charisma protagoniștilor, ce păreau însă mai degrabă manechine/dansatori decât sportivi, remake-ul valorifică din plin sporturile extreme. Protagoniști încep și ei comercial, cu confruntări pe placa de surf, dar ajung și la costume de skydiving, se dau cu parapanta și sar cu plăcile de snowboard, afișând un temperament sălbatic de băieți pasionați de competiții la limita legii.

point-break_2015Ce ține remake-ul, dincolo de imaginile panoramice, este filozofia ceva mai credibilă: varza New Age din speach-ul protagoniștilor e completată de eco-terorism. Sportivii nu mai par rupți de realitate, ba din contră, au pe agendă un subiect sensibil, extrem de controversat. Dacă nu este mai bun (capcana oricărui remake), eco-thrillerul este măcar mai credibil: subiectul său este un motiv suficient ca să intrăm în sala de cinema. C-o să ieșim de acolo dezamăgiți, asta e partea a II-a.

night-movesTot eco-terorismul face și subiectul filmului Manevre nocturne (2013), în regia lui Kelly Reichardt (River of Grass). Ecologiştii sunt în stare de orice pentru protejarea mediului, aici în cea mai spectaculoasă iniţiativă a vieţii lor: aruncă în aer barajul unei hidrocentrale – simbol al dispreţuitei culturi industriale.

theeast-bathingThe East (2013) – tradus la nou Eco-anarhiștii este prima realizare cu buget a cuplului ce a conceput serialul Netflix The OA: regizorul Zal Batmanglij și actrița (și scenarista) Brit Marling. Polițistul bun este aici agent sub acoperire ce lucrează pentru o firmă privată de investigaţii și-n plus, este și de gen feminin. Sarah (jucată de Marling) tocmai ce-a obţinut postul visurilor sale, iar prima ei misiune constă în destructurarea organizaţiei anarhiste „The East”.

Pentru o imagine exhaustivă a subiectului, de văzut și filmele clasice The Road (2009) și I Heart Huckabees (2004) – ultimul nu este chiar pentru oricine 🙂 Fie că ne satisfac sentimentele ecologiste ori ne distrug iluziile pe această temă, eco-thrillerele sunt un gen potrivit cu sezonul, că tot stăm la gura sobei și ne facem griji pentru vremea de afară.

Advertisements

Leave a Reply