Advertisements

Două lozuri (2016)

Am remarcat între producțiile românești intrate în 2016 în cinematografe câteva filme de gen fără prea multe pretenții de Nou val, făcute „să placă” publicului. Este atât cazul „Câinilor” lui Bogdan Mirică, cât și al „Afacerii Est” (coproducția lui Igor Cobileanski) dar mai ales al celor „Două lozuri” produse de actoriedefilm.ro.

Filmul regizat de tânărul Paul Negoescu este unul profesionist fără să epateze, țelul său fiind în același timp un produs reușit, subsumat însă obligației de pune „în rol” cât mai mulți din absolvenții Școlii conduse de Dragoș Bucur, Dorian Boguță și Alexandru Papadopol. În peisajul filmelor românești ce apar parcă tot mai greu, cu o miză financiară tot mai ridicată și ca atare, cu regizori obligați să demonstreze ceva „acum ori niciodată”, firescul unei comedii cu subiect (deja) cunoscut apare aproape ca o ciudățenie. Un film deosebit de agreabil însă, tocmai prin normalitatea vieții de zi cu zi pe care o afișează pe ecran.

Totul pare atât de banal şi posibil în această poveste comică a unor oameni care nu cred nici măcar în Loto 6/49 – cu excepția unuia singur dintre ei. Profesorii excelenți – fac roluri memorabile, fără a beneficia de partituri deosebite: Dragoș Bucur îl joacă pe Sile – un tip impulsiv, fără prea multe griji dar și fără prea multe în cap, care influențează involuntar cursul evenimentelor. Dorian Boguță este Dinel, tipul de treabă, muncitor – „pâinea lui Dumnezeu” – de care până și iubita lui pare să profite.

Cel mai funny rol, și-n același timp cel departe de personalitatea actorului îl face Alexandru Papadopol, care nu se joacă deloc pe el însuși în acest film. Toți reușesc să aducă pe ecran un comic agreabil și să ne joace câteva feste, cu toate că subiectul ne este cunoscut: ca să câștigi la loto, nu-i de ajuns să cumperi bilet și acesta să fie câștigător, ci mai trebui să ai și grijă de el. Pentru ca apoi să faci un film cu buget mic 🙂 dar cu succes mare la public.

Advertisements

One Response

  1. Doni Mirodoni March 14, 2017

Leave a Reply