Advertisements

Din culisele industriei cinematografice româneşti

Potrivit unui studiu realizat de PwC România industria filmului românesc are avea un impact de aproximativ 200 milioane de euro asupra economiei României. Mai mult de atât această cifră se consideră ca ar putea creşte de cel puţin 7 ori, desigur dacă s-ar încerca o încurajare ca în restul statelor europene membre. Deşi 2016 a fost un an bun pentru industria cinematografică românească, cu o creştere seminificativă în numărul de producţii şi co-producţii autohtone, totuşi România este codasă şi la acest capitol fiind printre ultimele locuri.

Producţia de filme locale este într-un trend ascendent în ultimii cinci ani, s-a ajuns la un profit de peste 7 milioane de euro. Anii 2015-2016 au îmbogăţit filmul românesc cu regizori debutanţi si noi stiluri de film (mai puţin abordate în România) precum thriller-ul şi comedia, ce au influenţat numărul spectatorilor la filmele româneşti.

Filmele româneşti premiate

Dacă din punct de vedere economic, producţia de film din România este pe ultimele locuri în comparaţie cu restul statelor Europene, alta e situaţia când vine vorba de premii şi distincţii, filmul românesc domină an de an festivalurile de film din întreaga lume.

Anul 2016 a oferit un exemplu puternic, România a câştigat patru premii în cadrul festivalului de film de la Cannes: “Cel mai bun regizor” – Cristian Mungiu, “Un certain Regard” – Bogdan Mirică pentru debut, şi încă două premii pentru co-producţiile “Toni Erdmann” şi “Album”. Punctul de vârf fiind anul acesta: Ada Solomon a devenit primul producător nominalizat la Oscar din istoria cinematografiei româneşti.

Desigur acest lucru ţine mai bine de zece ani, filmul românesc câştigă în fiecare an premii la festivalurile de film importante: Cannes, Berlin, Locarno, Karlovy Vary, Venetia s.a.m.d.

Advertisements

Leave a Reply