Advertisements

Vânt de primăvară în cinematografia română

2017 pare a fi un an cu început bun pentru cinematografia română. În ianuarie a avut la Cluj avanpremiera filmul Fixeur de Adrian Sitaru. Interpretul rolulului principal – Tudor Aaron Istodor – a fost selectat în programul European Shooting Stars alături de alţi 9 actori din Europa.

Săptămâna aceasta, pe 24 februarie, a avut loc premiera în România a unui alt film, spaniol – în care joacă şi actori români: La Madre / De ce, mamă? în regia lui Alberto Morais. Cinefilii clujeni beneficiază de o Proiecţie de Gală, în seara zilei de 22 februarie, la Cinema Victoria, în prezenţa actorului Ovidiu Crişan. Îndrăgitul actor al naționalului clujean a interpretat rolul lui Bogdan, un emigrant care-l găzduiește pe protagonist.

O altă premieră notabilă este Ana, Mon amour, filmul lui Călin Peter Netzer va avea loc la începutul lunii martie, pe data de 3 a lunii. Subiectul pare unul simplu la prima vedere: un băiat iubeşte o fată. Dar conform regizorului, nu explorează erodarea relației lui Toma cu Ana, ci mai degrabă imposibilitatea de a o construi în mod corespunzător:

„Ana, mon amour” este o poveste despre încercarea unui om de a afla cum ceea ce nu a văzut, ceea ce nu a spus, chiar și ceea ce nu a gândit i-au format viața.

Rolurile principale sunt interpretate de Diana Cavallioti şi Mircea Postelnicu. Alături de aceştia îi revedem pe marele ecran pe actorii Vlad Ivanov, Adrian Titieni, Vasile Muraru, Tania Popa, Carmen Tănase, Igor Caras Romanov. Filmul a avut premiera mondială la Festivalului Internaţional de Film de la Berlin unde s-a aflat în competiţia oficială a celei de-a 67-a ediţii şi a câştigat Ursul de Argint pentru Contribuţie Artistică Deosebită în Cinematografie, distincţie acordată Danei Bunescu pentru montajul filmului.

O altă premieră la care sunt invitați cinefilii clujeni spre sfârșitul lunii martie este producția Casei independente Napoca Film: Răzbunarea țigăncii: pălăria fatală și nazistul în care rolul principal îl joacă actrița Teatrului Național din Cluj, Elena Ivanca, alături de care mai apar Cătălina Sandu și manechinele Renata și Raluca Moș. În acest film, care se anunță a fi o fantezie istorică, apare și fostul președinte al Consiliului județean Cluj, Mihai Seplecan.
Advertisements

Leave a Reply