Advertisements

Figuri ascunse (2016)

s2Hidden Figures a fost nominalizat la premiile Oscar pentru cel mai bun film, cel mai bun scenariu adaptat și cea mai bună actriță în rol secundar. Scenariul are la bază o poveste adevărată, scrisă de Margot Lee Shetterly: Hidden Figures: The American Dream and the Untold Story of the Black Women Mathematicians Who Helped Win the Space Race, despre ambiţioasele femei matematiciene de culoare care au contribuit cu inteligenţa lor la cursa spațială americană din anii 60.

s4Faptul că n-a luat Oscarul nu e relevant, contează nominalizările la Globurile de aur pentru aceeași actriță în rol secundar (Octavia Spencer, dar toate cele trei roluri feminine sunt fost excelent jucate) ca și la BAFTA pentru scenariul scris de Allison Schroeder alături de regizorul Theodore Melfi. De obicei nu mă dau în vânt după filmele motivaționale, care au o partitură ce mizează excesiv pe emoție, dar acest film mi-a amintit de Good Will Hunting și Cercul poeților dispăruți.

HF-207 - Jim Parsons as Paul Stafford, Taraji P. Henson as Katherine G. Johnson, and Kevin Costner as Al Harrison in HIDDEN FIGURES. Photo Credit: Hopper Stone.

Photo Credit: Hopper Stone.

Titlul este unul metaforic, întrucât Figures din titlu nu se referă atât la cifre (a fost tradus la Dakino, unde a rulat în premieră, drept Cifre ascunse) cât la semne geometrice – cel puțin după scena din debutul filmului, care oferă această cheie de interpretare – și la fețe, figuri umane, după cum ne dăm seama de îndată ce intrăm în subiect. Plăcut Kevin Costner, ca de obicei, în rol – a dezvăluit în interviuri că l-a creat și rescris în întregime. Deși destul de lung, filmul nu lasă senzația de plictiseală datorită coloanei sonore antrenante la care a contribuit Pharrell Williams. Merită văzut datorită mesajului transmis: recunoașterea muncii oamenilor din fundal, pe care de regulă nu îi observăm pentru că nici nu îi laudă/apreciază cineva. Dincolo de scenariu, în ceea ce privește calitățile sale cinematografice, e de remarcat introducerea atmosferei de la începutul anilor 60 – ai senzația că privești un documentar, în rest nu sunt foarte multe de spus: un film motivațional care știe să apese butoanele potrivite. Un film de neratat, mai ales de către fetele deștepte!

Advertisements

Leave a Reply