Advertisements

Blind chance (1987)

blind1Przypadek (1981) AKA Blind chance este un film pentru care Kieslowski a trebuit să aștepte nu mai puțin de 7 ani pentru a-l putea difuza pe marile ecrane. În filmografia regizorului polonez a fost precedat de Amatorul (1979), iar în acest interval au mai apărut Short working day (1981) și No end (1985). Blind chance ar fi fost cenzurat datorită unei scene în care protagonistul (Witek) este agresat de milițieni înainte de a fi arestat. Dem-3 Photo. Helene Jeanbrau © 1996 cine-tamaris.tifÎnsă acesta a fost, cu siguranță, doar un pretext. Tot filmul este subversiv pentru acea perioadă, dovedind cât de repede au ales polonezii să se scuture de comunism, o realitate pe care am început s-o înțeleg cu Walesa (2013). Acest film al lui Kieslowski vine să completeze biografia romanțată pe care o face Andrej Wajda liderului post-comunist polonez, ca un adevărat document antropologic.

blind-chance_01Witek are trei opțiuni: să intre în partid, să facă parte din opoziția anti-comunistă ori să stea deoparte. El pare să supraviețuiască doar primei, în toate celelalte două moare (deși nu este foarte clar dacă nu cumva acesta este finalul inevitabil al tuturor opțiunilor sale, după strigătul din debut). Aparent, aceste opțiuni decurg din modul în care negociază câteva mici incidente dinainte să alerge după tren.

Filmul lui Kieslowski (și mai ales scenariul cu mai multe variante posibile) a influențat cel puțin trei alte producții cinematografice: Sliding Doors, excelentul Run Lola Run al lui Tom Tykwer și Heaven (2002) al aceluiași regizor german, toate de pus pe lista de vizionat.

Advertisements

Leave a Reply