Advertisements

Belgica închide TIFF 2016

b8Există viață după TIFF? Închiderea festivalului a avut loc pe 5 iunie 2016, în Piața Unirii din Cluj cu proiecța filmului Belgica în regia lui Felix van Groeningen, autorul impresionantului The Broken Circle Breakdown, nominalizat la Oscar pentru cel mai bun film străin în 2014.

b3Ultimul său film, premiat pentru regie la Sundance 2016, urmărește succesul urmat de declinul clubului omonim Belgica. A fost inspirat de povestea reală a celor doi frați, proprietari ai faimosului bar Charlatan din orașul Gent (și se pare că afișul filmului este cel care a inspirat noul logo Insomnia din Cluj). Excelenta coloana sonoră aparține trupei Soulwax, care a compus melodii pentru mai multe formații fictive din film, complet diferite ca gen.

b7Deși afișul te poate duce cu gândul la altceva, Belgica este un film decent, în care actorii principali (Stef Aerts și Tom Vermeir) care-i interpretează pe frații Jo și Frank sunt excelenți. Micul bar, care se extinde devenind deși mai mare, tot mai neîncăpător, un adevărat simbol al defulărilor excentrice, în spatele cărora viața de familie (puțin prea scoasă în evidență) își țese asperitățile. Remarcabilă (și recognoscibilă) scena șpăgii de la inspecția de după extindere, în care-l recunoaștem pe convingătorul Johan Heldenbergh din The Broken Circle Breakdown în rolul inspectorului Bruno Schollaert. Președintele festivalului, Tudor Giurgiu, spunea că TIFF-ul a ajuns la această ediție să fie „un festival foarte complicat”: cu 850 de invitați și 300 de voluntari, prezentând în 10 zile în jur de 250 de filme, care au rulat în cele 10 cinematografe și alte tot aproape 10 diferite locații. Oare ce va fi la anul, și cine va urma după Sophia Loren?

Advertisements

Leave a Reply