Advertisements

Arrival – SF-ul de Oscar

Filmul lui  Denis Villeneuve intră în clubul select al nominalizaţilor la Oscar pe acest an, pe un loc al doilea cu opt nominalizări alături de Moonlight. Înainte de toate acest film cred că este cel mai bun dintre cele nominalizate la categoria “Cel mai bun film”, mai am de văzut doar 3 filme (Mancheste by the Sea, Lion şi Fences) din cele 9, care nu cred că îmi vor schimba această părere.

Pe regizorul Villeneuve îl urmăresc de ceva timp şi cred că este unul dintre cei mai talentaţi regizori la ora actuală. Cu această afirmaţie pot să fiu extrem de subiectiv dar nu pot să mă abţin când unul dintre regizorii preferaţi reuseste să lanseze o nouă senzaţie în lumea filmelor. El se află în spatele altor filme excelente printre care producţia Prisoners apărută în 2013, ce a surprins intens şi dramatic unde Wolverine (pardon Hugh Jackman) sfâşie un thriller sufocant pentru fiecare cinefil ce apreciază o regie excelent de captivantă. O altă recenzie puteţi găsi la filmul Sicario pe cefilmevad.blog, urmând să vă dezvălui şi ciudatul film Enemy plus Maelström din 2001 şi nominalizarea la categoria film străin Incendies din 2011.

arrival-movie

“Aterizarea” este în forţă şi îi aduce şi mai multă stimă în lumea cinematografiei, mai ales că anul acesta duce mai departe Blade Runner. Filmul science fiction este cu greu apreciat la Oscaruri (în dreptul categoriilor importante) iar Arrival reuseste să hipnotizeze membrii votanţi.

Invazia extraterestă de această dată nu este una plină de explozii după cum ne-a obisnuit Hollywood-ul ci are o abordare stiinţifică captivantă. Contactul cu o navă extraterestră este adus mai aproape de realitate, unde se mizează pe experienţa unică a personajelor iar tensiunea acţiunii îi dă pulsul cât să fie tangibil din punct de vedere uman.
arrival

Contactul se face într-un loc ce aduce a începuturi de timp, iar natura pare a fi creeată în jurul acelui obiect. În completarea acestor imagini vine dezbaterea unor subiecte incipiente pentru omenire: vorbirea şi limbajul, lumea feerică a visurilor şi relativitatea timpului.

Advertisements

Leave a Reply