Advertisements

Afacerea Est (2016)

afacerea-esUn film bun, coproducție România-Lituania-Republica Moldova. Nu știu care este contribuția României, în afară de finanțare și locul filmărilor, undeva pe lângă București.

Easter Business este o dramă comică realistă, un road-movie interpretat cu naturalețe. Mi-a plăcut ideea de a subtitra „dulcili grai moldovinesc”, care contribuie la pitorescul și ambiguitatea personajelor.

Sinopsis

Afacerea Est prezintă prietenia surprinzătoare dintre doi moldoveni: Marian, un bărbat de 45 de ani, cântăreț într-un cor și Petro, un speculant din categoria… mijlocie.

Ce-i leagă pe cei doi? Visurile!

afacerea-est-998331lUnele mai naive, altele mai pragmatice: Marian vrea să se însoare cu Veronica,  Petro vrea să aibă macaraua lui pe care să o închirieze.  Ambii au nevoie de bani, așa că achiziționează potcoave de la niște gangsteri și le vând lui Arcasa în Ucraina. Dar cei doi au ghinion,  iar afacerile lor iau o turnură neașteptată. În scurt timp, ei se împrietenesc cu Vasile, un șofer beat, alături de care pornesc o nouă afacere… Cei doi se avântă într-o călătorie nebunească cu urmări păguboase – mai puțin pentru tipul care știe să învârtă afaceri dubioase.

Igor Cobileanski (Premiul Gopo 2014 pentru debut regizoral în filmul de lung metraj, pentru filmul „La limita de jos a cerului”), un găgăuz ca și Victor Rebengiuc, este un regizor lucid, un factotum care știe ce și cum să exprime succint, în imagini și dialoguri esențiale despre sărăcie, lipsă de perspective și absurditatea multor momente din viață.

Scenariul și regia-Igor Cobileanski
Montaj- Răzvan Ilinca și Eugen Kelemen
Sunet- Cristian Tarnovetchi
Muzică-Liviu Elekes
Producător- Iuliana Tarnovetch
Scenografia-Vali Ighigheanu
Costumele -Maria Pitea

Filmările au început la Stâlpu, Giurgiu; au durat 24 de zile în iulie 2008, în 57 de locații – zone rurale și orășele din jurul Bucureștiului și Buzăului (Titu, Găesti, Urziceni). În 2016 filmul a primit la Tallinn premiul pentru cel mai bun scenariu și premiul pentru cel mai bun actor – Ion Săpdaru și Constantin Pușcașu.

 

Advertisements

Leave a Reply